Totul despre pregătirea vizitei Cancelarului, în ZIUA de CLUJ

Totul despre pregătirea vizitei Cancelarului, în ZIUA de CLUJ
ZIUA de CLUJ a anunţat în premieră, pe 2 august 2009, despre vizita cancelarului german la Cluj. Cotidianul şi ediţia online, ziuadecj.ro, au informat despre toate amănuntele pregătirii vizitei istorice.
După ce, în 2 august 2009, ZIUA de CLUJ titra “Cea mai puternică femeie din lume vine la Cluj”, cotidianul nostru şi-a ţinut cititorii “la cald” cu noutăţile vizitei Angelei Merkel la Cluj, unde primeşte astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai”.

Cea mai puternică femeie din lume vine la Cluj

de ZIUA de CLUJ, 02 august 2009, 23:14

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va sosi în Cluj la invitaţia rectorului Andrei Marga, pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB). Ea este al treilea şef de stat care vine la Cluj după preşedinţii Ungariei, Goncz Arpad şi Solyom Laszlo, dar aceasta este cea mai importantă vizită.

Prima femeie cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, unul dintre cei mai importanţi lideri mondiali actuali, a confirmat, într-o scrisoare trimisă rectorului Andrei Marga, că va veni la Cluj-Napoca pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa, ce îi va fi acordat de către UBB. Merkel este al treilea şef de stat străin care vizitează, în funcţie, Cluj-Napoca după 1989. Hotărârea de acordare a titlului respectiv Angelei Merkel a fost luată de către Senatul instituţiei în ianuarie, “pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi pentru rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale”, afirmă reprezentanţii UBB. Într-o informare de presă, universitatea a menţionat că, săptămâna trecută, Cancelaria Federală a Germaniei a trimis o scrisoare rectorului UBB, Andrei Marga, în care a confirmat că se va deplasa la Cluj-Napoca pentru a-i fi conferit acest titlu.

Data şi durata şederii Angelei Merkel la Cluj şi în România nu au fost stabilite, dar, cel mai probabil, ea va ajunge în oraşul de pe Someş în luna octombrie sau noiembrie, potrivit surselor ZIUA de CLUJ. Cancelarul Germaniei este al treilea şef de stat străin care vizitează Cluj-Napoca, după preşedinţii maghiari Arpad Goncz şi Laszlo Solyom, care au întreprins câte o vizită aici în 1997, respectiv 2007. Goncz a vizitat Clujul împreună cu preşedintele de atunci al României, Emil Constantinescu, în mai 1997, la doar câteva luni de la semnarea Tratatului politic de bază dintre România şi Ungaria. Vizita a fost considerată una istorică, înaintea Summitului NATO de la Madrid. În 2007, preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, s-a deplasat la Primărie, unde a fost primit de către edilul-şef Emil Boc, iar la întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean. Solyom s-a întâlnit apoi cu parlamentari maghiari, după care a participat la o cină cu episcopii unor biserici tradiţionale maghiare din Ardeal.

Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene nu ştiu însă dacă vor reuşi să aibă o întrevedere cu şeful statului german. “Bănuiesc că şi noi vom participa la eveniment, mă bucur că Angela Merkel a acceptat invitaţia universităţii, iar acest fapt este foarte benefic imaginii instituţiei. Nu ştiu dacă vom putea avea o întrevedere cu Domnia Sa, deoarece are un statut special ca şef de stat şi aici va avea un cuvânt de spus Ministerul de Externe”, a menţionat Laszlo Attila, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. “În momentul în care vom şti sigur că se va întâmpla, vom vedea ce este de făcut, până atunci nu am cum să mă pronunţ”, a precizat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Merkel este cancelar al Germaniei din 2005, fiind prima femeie cancelar din istoria Germaniei. Ea este preşedinte al Uniunii Creştin Democrate din Germania din anul 2000.

UBB a mai acordat, de-a lungul timpului, titlul DHC unor personalităţi precum papa Benedict al XVI-lea (distins când era cardinal), Lezsek Barcelowicz (fost guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei şi ministru de Finanţe, recunoscut pentru setul de măsuri economico-financiare “terapia de şoc”), Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, patriarhul ortodox ecumenic Bartolomeu I, mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, şi unor laureaţi ai Premiului Nobel.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder a venit în Ceanu Mare pentru a se închina la mormântul tatălui său, Fritz Schröder, fost caporal al Wermacht-ului, mort în comuna clujeană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Vizita la Ceanu Mare a avut loc pe 12 august 2004 şi a durat 50 de minute. Cancelarul german de la acea vreme a fost însoţit de fostul premier Adrian Năstase. 7

Programul Angelei Merkel la Cluj

de ZIUA de CLUJ, 08 ianuarie 2010, 07:55

8 Rectorul UBB, Andrei Marga, a dat asigurări că, cel târziu în luna mai, cancelarul va sosi la Cluj.
Aşa cum titra ZIUA de CLUJ încă din august 2009, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va accepta personal titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), a anunţat ieri rectorul Andrei Marga. Programul orientativ prezentat ieri de către conducerea UBB stipulează, printre altele, vizitarea universităţii, dar şi a muzeului şi întâlniri cu studenţii liniei de studiu în germană şi de la Studii Europene.

“Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este aşteptată din acest moment la Cluj, este o aşteptare curentă, sosirea ei va fi binevenită şi va fi mult entuziasm pentru aceasta. Ea va sosi până cel târziu în luna mai. A fost formată deja delegaţia, chiar şi un program al vizitei, rămâne de stabilit doar dacă va sta o zi sau două şi care va fi ora plecării din Berlin”, a declarat Andrei Marga, rectorul UBB. El a punctat că vizita cancelarului depinde totuşi şi de evoluţia contextului internaţional, care nu poate fi anticipat în totalitate de acum. Cu prilejul sosirii sale în Cluj, cancelarul va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea UBB. Din delegaţia cancelarului vor face parte inclusiv câteva zeci de jurnalişti. “Referitor la ora plecării din Cluj, vom încerca să mai negociem”, a specificat Marga, în speranţa că vizita Angelei Merkel se va întinde pe două zile. De altfel, instituţia a publicat în Buletinul Informativ pe luna ianuarie, prezentat ieri presei, o propunere de program al vizitei cancelarului la Cluj pe două zile.

Astfel, Angela Merkel ar urma să fie întâmpinată pe aeroportul din Cluj la ora 13:00 de către rectorul Andrei Marga, prorectorul Rudolf Graf, vicepreşedinte al Forumului Democrat al Germanilor (FDR) din Cluj, şi dr. Wilfried Schreiber. Cancelarul Germaniei se va deplasa ulterior să ia prânzul la Restaurantul Juventus al UBB, iar, după o oră de odihnă, Angela Merkel va vizita Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), care îi va fi prezentată de către decanul Dumitru Matiş. Vizita va continua cu vernisarea expoziţiilor “Studiile Germane la Cluj” şi “Cărţile bursierilor clujeni în Germania”, apoi cu întâlnirea celui mai important om de stat din Germania cu studenţii şi cadrele universitare de la linia de studiu în limba germană.

Aici, Merkel va lua cuvântul. Prima zi a vizitei se va încheia cu un dineu oferit de rectorul UBB la restaurantul Piramida, în onoarea cancelarului Germaniei. În a doua zi, Angela Merkel va vizita Facultatea de Ştiinţa Mediului, precum şi Institutul de Tehnologie şi muzeul universităţii. Ea se va întâlni şi va vorbi cu studenţii de la Facultatea de Studii Europene, iar apoi va fi primită oficial de conducerea rectoratului şi Consiliul de Administraţie al UBB. Vizita va culmina cu ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa. Laudatio va fi rostit de profesorul doctor Ladislau Gyemant, iar proclamaţia, de către cancelarul general al UBB, conferenţiarul doctor Radu Cătană. Angela Merkel va participa la o conferinţă de presă de la ora 13:00, iar vizita sa se va încheia cu un cocktail oficial oferit de rectorul UBB.

“În Laudatio se prezintă, în primul rând, activitatea celui propus pentru distincţie, activitatea în toate domeniile. Motivele pentru care Facultatea de Studii Europene a propus Senatului UBB acordarea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Angela Merkel sunt, printre altele, importanţa activităţii sale politice, importanţa relaţiilor dintre România şi Germania, importanţa Germaniei în Uniunea Europeană. Ca realizare personală a doamnei Merkel este consecvenţa în ceea ce priveşte politica de mediu, lupta împotriva încălzirii globale. Angela Merkel este unul dintre iniţiatorii recentei Conferinţe de la Copenhaga (conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a avut loc în perioada 7-18 decembrie 2009, n.red.)”, a enumerat decanul Facultăţii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, câteva dintre motivele care au stat la baza invitaţiei la Cluj a cancelarului german. Gyemant a adăugat că propunerea Angela Merkel a fost discutată în Senatul UBB încă din vara lui 2009, însă alegerile din Germania, urmate de alegerile din România, nu au creat climatul necesar care să permită realizarea vizitei oficialului german.

Angela Merkel vine la Cluj în octombrie

de ZIUA de CLUJ, 26 august 2010, 23:40

Cancelarul Germaniei a confirmat prima sa prezenţă în România, ca urmare a unei invitaţii lansate de către Universitatea “Babeş-Bolyai”, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ.

Prima vizită în România a şefului Bundestagului, Angela Merkel, va avea loc la Cluj-Napoca în 12 octombrie, la invitaţia Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB). Agenda cancelarului german va cuprinde cinci evenimente care se vor desfăşura pe parcursul unei singure zile. Cancelarul va sosi la Cluj-Napoca, din Bulgaria, pe 12 octombrie. Din delegaţia germană vor face parte şi câteva zeci de jurnalişti. În cadrul unei ceremonii care va avea loc dimineaţă, în Aula Magna a UBB, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei clujene, “pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale”, conform reprezentanţilor UBB. Merkel va participa la inaugurarea Institutului German, unde va tăia panglica împreună cu rectorul UBB, Andrei Marga. După ce va vizita Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi Muzeul UBB, cancelarul va inaugura expoziţia “Studiile germane la Cluj”. Merkel se va întoarce în seara aceleiaşi zile la Berlin.

Germania a avut în trimestrul doi cea mai rapidă creştere din ultimii 20 de ani, de 2,2%, depăşind estimările. Biroul Federal de Statistici a precizat că este cea mai bună performanţă a Germaniei de la Reunificare. Faţă de aceeaşi perioadă din 2009, majorarea este de 3,7%, potrivit Associated Press. Principalii factori de creştere au fost comerţul exterior şi consumul. Exporturile s-au majorat ca urmare a îmbunătăţirii mediului economic internaţional, iar industria şi încrederea în mediul de afaceri au crescut.

Matei Corvin o întâmpină pe Angela Merkel

de Bianca Felseghi, 24 septembrie 2010, 00:25

Administraţia locală se străduieşte să repună în Piaţa Unirii statuia lui Matei Corvin înainte de vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Cluj, la mijlocul lunii octombrie.

Viceprimarul Laszlo Attila a declarat că, potrivit graficului, până în 7 octombrie statuia ecvestră a lui Matei Corvin urmează să fie reaşezată pe soclu. “Am discutat ieri (miercuri - n. red.) şi am convenit că în 6/7 octombrie statuia va fi repoziţionată pe soclu, iar structura de oţel va fi îndepărtată. Pe urmă, sperăm ca până în 12 octombrie să poată fi amplasate şi celelalte statui din grupul statuar”, a spus Laszlo. Potrivit viceprimarului, vizita lui Merkel, anunţată, de asemenea, pentru 12 octombrie, nu are nici o legătură cu finalizarea lucrărilor de restaurare a monumentului.

“Acesta e graficul stabilit al lucrărilor”, a spus el. Menţionăm că în luna august autorităţile anunţau că noul soclu al statuii era definitivat în proporţie de circa 25%, iar personajul ecvestru (Matei pe cal) ar fi trebuit urcat la locul lui la finalul lunii. Lucrările la soclu au început în luna mai, când a fost îndepărtată până la cota - 0,7 metri construcţia veche, erodată de infiltrările de apă. Lucrările de restaurare au fost contractate de societatea Concefa în iulie 2009 şi costă circa 420.000 de euro. “Au fost ceva lucrări suplimentare acceptate”, a adăugat Laszlo. Banii pentru restaurarea statuii lui Matei Corvin provin din fonduri ale guvernelor român şi maghiar, în contextul în care partea maghiară a oferit o parte din sumă încă din 2008, decretat Anul Matei Corvin în Ungaria.

Înainte să ajungă la Cluj, Angela Merkel îşi anulează vizita în Ruse din cauza infrastructurii proaste

de Mihai Prodan, 04 octombrie 2010, 16:04

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-a anulat vizita pe care urma să o aibă în Bulgaria, în 11 şi 12 octombrie, din cauza infrastructurii proaste, potrivit agenţiei de presă Novinite.

Merkel ar fi trebuit să viziteze oraşul Ruse, unde compania Montupet a ales să deschidă o fabrică, în detrimentul Clujului. Motivele sunt absenţa unui aeroport în apropiere şi drumurile proaste, arată Novinite. Merkel ar fi trebuit să fie numită, în cadrul vizitei, Doctor Honoris Causa al universităţii din localitate. După ce Universitatea din Ruse a sugerat trei variante pentru o rută şi un program al vizitei Angelei Merkel în localitate, Ministerul Afacerilor Externe şi echipa cancelarului german au decis împotriva vizitei. În consecinţă, Merkel îşi va primi titlul din partea Universităţii din Ruse în Sofia.
Aeroportul Shtraklevo, de lângă Ruse, nu a mai fost folosit din anul 1996. Totodată, pentru a călători din Sofia în Ruse şi înapoi cu maşina, Merkel ar fi trebuit să folosească o rută ocolitoare, având în vedere că drumul Sofia - Pleven - Ruse a fost închis pentru două luni din cauza unor reparaţii la un pod lângă oraşul Byala.

Amintim, Merkel este aşteptată la Cluj în 12 octombrie, unde ajunge la invitaţia Universităţii “Babeş-Bolyai”. Aceasta rămâne în Cluj timp de zece ore, unde ajunge după ce călătoreşte din Sofia la Bucureşti. Pe durata scurtei vizite, Merkel va inaugura Institutul German al UBB şi va susţine o alocuţiune în aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a aceleiaşi universităţi. Totodată, potrivit programului convenit, Merkel va primi în cursul dimineţii de 12 octombrie titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii clujene, “pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale”.

Angela Merkel va străbate centrul Clujului pe jos

de Florentina Tătar, 24 septembrie 2010, 00:24

Ieri s-a stabilit programul pe care îl va urma cancelarul Germaniei în timpul vizitei pe care o va face la Cluj în 12 octombrie.

Prima vizită a cancelarului german la Cluj va loc la invitaţia Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB). Angela Merkel va sta la Cluj zece ore, timp în care va fi păzită de 22 de agenţi de securitate în imediata apropiere plus forţe de supraveghere şi securitate, desfăşurate în zonă, de peste 150 de persoane, potrivit surselor ZIUA de CLUJ.

Merkel va sosi de la Bucureşti cu o aeronavă. Cancelarul va străbate pe jos o parte din centrul Clujului. Alt moment din agenda sa este inaugurarea Institutului German, alături de rectorul Andrei Marga, eveniment la care şi-a confirmat prezenţa Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi la care este posibil să participe şi primarul Sorin Apostu. De asemenea, invitata va susţine o cuvântare în limba germană în aula de 430 de locuri a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB. Nu este exclus, conform sursei citate, ca în timpul vizitării centrului oraşului să fie închisă circulaţia pe străzi precum M. Kogălniceanu, Universităţii sau Emanuel de Martonne.

Un moment special din programul cancelarului german va fi ceremonia care va avea loc dimineaţă, în Aula Magna a UBB, în cadrul căreia îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei clujene, “pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale”, potrivit unui comunicat al oficialilor UBB. Angela Merkel se va întoarce la finalul zilei la Berlin.

Merkel este prima femeie-cancelar din istoria Germaniei Federale şi a fost aleasă în 2005 şi 2009 de către Parlamentul German (Bundestag). Forbes Magazine a numit-o “Cea mai puternică femeie din lume”. Tatăl său este pastorul luteran Horst Kasner, iar mama sa, Herlind Kasner, e de formaţie profesoară de latină şi engleză.

Clujul îşi pune straie frumoase pentru vizita Angelei Merkel

de Luminiţa Silea, 07 octombrie 2010, 23:27

Municipalitatea a efectuat mai multe lucrări de reparaţii pe străzile din zona în care se află sediul central al Universităţii “Babeş-Bolyai”, la solicitarea conducerii instituţiei de învăţământ superior, având în vedere vizita pe care cancelarul german Angela Merkel o va efectua la Cluj, la invitaţia rectorului Andrei Marga.
Primarul Sorin Apostu a explicat că este vorba despre lucrări de urgenţă pe care le efectuează Regia Autonomă a Domeniului Public. Potrivit regiei din subordinea Primăriei Cluj-Napoca, s-au realizat lucrări de pavaj la trotuarele de pe strada Kogălniceanu, dar şi alte intervenţii pe arterele adiacente, care sunt evaluate la aproximativ 200.000 de lei.

Directorul RADP, Ioan Morocăzan, a explicat că s-au asfaltat şi porţiuni din strada Emmanuel de Martonne, s-a refăcut trotuarul de pe partea stângă a străzii Brătianu, spre sediul central al universităţii, şi s-au corectat fisurile de pe carosabil în respectiva zonă. Serviciul de spaţii verzi din cadrul Primăriei a întreprins, de asemenea, verificări minuţioase în centru şi speră să nu dea bruma, iar florile din jardiniere să reziste cât mai mult. Marţi, 12 octombrie 2010, Universitatea “Babeş-Bolyai” acordă titlul de Doctor Honoris Causa cancelarului german Angela Merkel, pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi pentru rolul de importanţă mondială jucat în ce priveşte înnoirea cooperărilor internaţionale. Programul vizitei va include şi inaugurarea Institutului de Studii Germane al Universităţii “Babeş-Bolyai”, urmată de o întâlnire cu cadre didactice şi studenţi de la linia de studiu în limba germană din cadrul instituţiei.

Bloggerii se pot acreditala vizita Angelei Merkel la Cluj


de Mihai Prodan, 08 octombrie 2010, 13:17

Bloggerii clujeni pot încerca să se acrediteze la vizita istorică a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, la Cluj.

În total, la vizită vor fi obţinute două acreditări - una pentru aeroportul din Cluj-Napoca, unde va ateriza cancelarul, şi o alta la universitatea “Babeş-Bolyai”, unde Merkel primeşte titlul de Doctor Honoris Causa. O persoană nu poate obţine acreditări la ambele evenimente, potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca. Aceştia spun însă că acceptă şi cereri de acreditare de la bloggeri, pentru aeroport, unde însă vor fi doar oportunităţi de imagini, iar Merkel nu va face declaraţii.

“Noi primim cereri de acreditări şi de la bloggeri, dar lista trebuie acceptată de SPP (Serviciul de Protecţie şi Pază -n.red.) şi de serviciul de pază al cancelarului”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. Purtătorul de cuvânt al universităţii, Cristina Nistor, susţine că bloggerii au o şansă să se acrediteze, dar că prioritară este presa profesionistă. “Prioritară este acreditarea instituţiilor de presă profesioniste, din cauza constrângerilor de spaţiu şi a numărului redus de persoane. În limita disponibilităţilor, se pot acredita şi bloggerii, în condiţiile în care blogul respectiv are conţinut informativ, care respectă principiile standard ale jurnalismului”, a spus Nistor.

Acreditările se dau doar pentru una dintre cele două locaţii ale vizitei - aeroportul şi sediul UBB. Primele se pot ridica de la biroul mass-media al Primăriei Cluj-Napoca. Cererile de acreditare trebuie trimise într-un e-mail care să includă numărul şi seria cărţii de identitate şi codul numeric personal. Merkel vine marţi la Cluj.

Cum e aşteptată Merkel la Cluj

de Cristina Pîrvu, 10 octombrie 2010, 23:29

Trotuare refăcute, marcaje rutiere noi, clădiri refaţadizate: acestea sunt doar câteva măsuri luate în zona Universităţii “Babeş-Bolyai”, unde cancelarul german poposeşte mâine. Vizita cancelarului german Angela Merkel a pus pe jar autorităţile clujene, care săptămâna trecută au asfaltat trotuarele de pe străzile Mihail Kogălniceanu şi Ion I.C. Brătianu, au vopsit marcajele din zonă şi au văruit copacii din faţa sediului central al Universităţii “Babeş-Bolyai”(UBB).

În ultima săptămână, angajaţii Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj au asfaltat trotuarele de pe străzile Kogălniceanu şi Brătianu şi au vopsit marcajele din zonă. Nici copacii de pe strada Kogălniceanu nu au fost uitaţi, ei fiind revăruiţi. “Autorităţile ştiu pe unde trece Merkel şi fac curat. Pe strada I.C. Brătianu s-au mai refăcut trotuarele în urmă cu trei-patru ani”, a povestit clujeanca Maria Lupescu, de 40 de ani, care locuieşte în zonă. Pe strada Mihail Kogălniceanu a fost turnat asfalt pe trotuar până în faţa clădirii Auditorium Maximum a UBB. “De mult nu s-au mai vopsit marcajele. Angela Merkel se plimbă pe jos, e limpede de ce s-au făcut lucrările”, a spus un clujean care locuieşte în apropierea Palatului Teleki, de pe strada Kogălniceanu nr. 7.

Locuitorii din zonă au povestit că muncitorii au refăcut şi rondurile cu iarbă din dreptul Colegiului Naţional “Emil Racoviţă”. “S-a lucrat săptămâna trecută. Am văzut că s-a lucrat la trotuar”, a explicat Bogdan, un alt locuitor din zonă. Primăria Cluj-Napoca a anunţat că urmează ca Statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii să fie descoperită parţial. “Nu pot da o dată exactă a dezvelirii pentru că data limită a lucrărilor este 27 noiembrie. În câteva zile va fi descoperit parţial soclul cu statuia ecvestră. Nu de vizita Angelei Merkel e legată dezvelirea, e o coincidenţă fericită”, a declarat viceprimarul Laszlo Attila. La rândul lui, viceprimarul Radu Moisin susţine că lucrările de reparaţii se fac în urma reclamaţiilor primite de la locuitorii din zonă şi de la reprezentanţii facultăţilor.

“Au fost lucrări programate pentru reparaţii. Nu există o conexiune între lucrări şi vizita doamnei Merkel”, a precizat Radu Moisin. Potrivit acestuia, mai multe străzi din centrul Clujului sunt în programul de reparaţii. “Lucrările trebuiau deja făcute pentru că sunt zone din centrul oraşului. Au fost executate lucrări în acest an pe strada Potaissa, Samuil Micu, Ioan Bob. Se lucrează şi în zona Canalului Morii, unde nu vine nimeni în vizită. Noi vrem să punem la punct centrul oraşului”, a adăugat Moisin. De asemenea, lucrările de reamenajare s-au făcut şi la sediul UBB de pe strada Mihail Kogălniceanu, unde a fost şlefuită piatra de la intrarea în clădire, şi la sediul Facultăţii de Studii Europene, unde s-a vopsit faţada spaţiului. Angela Merkel va fi prezentă mâine la Cluj pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB.

Merkel nu este aşteptată la UBB cu covorul roşu, ci cu unul gri

de Ionel Lespuc, 11 octombrie 2010, 13:43

8 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu este aşteptată la Cluj cu covorul roşu, ci cu unul gri. Angajaţii UBB munceau astăzi de zor pentru a întinde mocheta pe scările exterioare, de la intrarea principală a Universităţii, precum şi pe cele interioare, care duc spre Aula Magna. Tot astăzi sunt verificate instalaţiile de sonorizare din Aula Magna a universităţii, iar echipele de la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) urmau să facă ultimele verificări ale încăperii înainte de vizita de mâine. Între timp, o altă echipă de muncitori monta plăcile de identificare a Facultăţii de Studii Europene şi a altor instituţii din subordinea UBB care funcţionează în Casa Universitarilor. “Montăm plăcile pentru că s-a zugrăvit peretele”, ne-a spus unul dintre muncitori.

În cursul dimineţii, patru maşini parcate neregulamentar în faţa sediului UBB au fost ridicate de serviciul de specialitate al Primăriei Cluj-Napoca. Inspectorii au dat şi două amenzi, iar două maşini parcate pe locuri rezervate persoanelor cu handicap au fost blocate. “Au făcut un scuar haşurat în faţa sediului UBB şi dacă până acum câteva zile acolo se putea parca, în dimineaţa asta patru inspectori de la Poliţia Primăriei, serviciul Ridicări Auto, dădeau amenzi, iar maşinile parcate pe zona haşurată au fost ridicate”, a spus un martor.

Merkel, doar patru ore la Cluj

de Mihai Prodan, 11 octombrie 2010, 15:02

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va rămâne la Cluj doar patru ore faţă de durata iniţială anunţată a vizitei, de zece ore.

Avionul cancelarului va ateriza în jurul orei 14:00 la Cluj şi va decola aproximativ la ora 18:00, au precizat reprezentanţii Universităţii “Babeş-Bolyai”, pentru ziuadecj.ro. Aceasta are programate, în cadrul vizitei de la Cluj, două evenimente - primirea titlului de Doctor Honoris Causa al UBB şi inaugurarea Institutului de Studii Germane, tot în cadrul universităţii.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Etichete
Comenteaza