Tradiţii de Rusalii. Au stăpânit boul şi se vor căsători anul viitor GALERIE FOTO/VIDEO

Tradiţii de Rusalii. Au stăpânit boul şi se vor căsători anul viitor GALERIE FOTO/VIDEO
Obicei tradiţional în fiecare an, de Rusalii, în satul clujean Mănăstirea, fetele nemăritate se "luptă" pentru a ţine în frâu un bou. Conform tradiţiei, acestea se vor căsători în anul următor.

În Mănăstirea, dar şi în sate precum Batin, Fizeşu sau Mintiu Gherlii, de Rusalii, fetele nemăritate sunt puse la grea încercare: trebuie să stăpânească un bou împodobit cu ghirlande de flori. Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică. Câţiva feciori, mascaţi în draci, se plimbă pe uliţa satului şi sunt udaţi de locuitorii comunei. Obiceiul are o semnficaţie agrară cu scopul de a aduce ploile şi de a asigura fertilitatea solului şi prosperitatea recoltelor.

Urmează apoi înstruţatul sau împănatul boului. Acestuia i se dă drumul din vârful unui deal, de unde trebuie prins de fetele nemăritate. Cum boul este greu de stăpânit, feciorii dau şi ei o mână de ajutor. Tradiţia spune că fetele care au reuşit să prindă boul de coarne sau măcar să-l atingă se vor mărita în anul următor.

Sătenii povestesc că acolo unde se înstruţează boul, comuna este ferită de potop, vremea rea sau grindină.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Un cal care galopa pe străzile satului a dat peste un tânăr participant la sărbătoare şi l-a aruncat într-un şanţ de pe marginea drumului (video - min 01:53). Din fericire, acesta nu a fost rănit.

 

Obiceiul aparţine doar românilor transilvăneni, conform atestărilor documentare. Prima menţiune în acest sens a apărut în 1852, într-o carte care aminteşte de "purtarea la Rusalii, pe la case, a unei vite împodobite cu frunză verde şi flori".

În Cluj, astfel de procesiuni au loc în Batin, Mintiu Gherlii şi Mănăstirea, iar în Bistriţa-Năsăud, "înstruţatul boului" se mai practică în satul Căianu Mic. Obiceiul are diferenţe substanţiale de la un sat la altul, cu excepţia simbolurilor, care rămân aceleaşi. De exemplu, în Mintiu Gherlii obiceiul se desfăşoară sub formă de procesiune, care începe într-un an dintr-un capăt al satului, iar în anul următor "înstruţatul" din capătul opus, cu doi boi prinşi în jug.

 

Comenteaza