Trafic blocat în faţa Primăriei Cluj-Napoca, pe Moţilor, de protestatari

Trafic blocat în faţa Primăriei Cluj-Napoca, pe Moţilor, de protestatari
Câteva sute de tineri au blocat drumul şi scandează "Uniţi, uniţi salvăm Roşia Montană". Mulţi dintre protestatari s-au aşezat în fund pe asfalt şi sunt hotărâţi să rămână aici în continuare.

Autobuzele şi troleibuzele sunt aliniate pe ambele sensuri de mers. În zonă se află şi jandarmi. Între numeroasele scandări cei prezenţi au interpretat şi un cântec, repetând refrenul "Lăsaţi aurul în munţi, îi şade bine aşa!"
Acesta este al doilea protest împotriva exploatării de la Roşia Montană după cel de duminică.

UPDATE ora 21.50 în urmă cu câteva momente mulţimea s-a pornit spre Casa de Cultură a Studenţilor. Jandarmii au încercat să-i ţină pe protestatari pe o singură bandă de circulaţie, însă fără succes. Protestatarii au răspuns cu huiduieli: "Ruşine, ruşine să vă fie!". Transportul în comun este reluat.

UPDATE 21.55 Protestatarii au blocat piaţa Lucian Blaga iar circulaţia auto din zonă a fost redirecţionată. Este vorba, în total, de aproximativ 600 persoane.

UPDATE 22.12 Protestatarii au ajuns în piaţa Unirii. Pe traseu aceştia au scandat "Dacă vă pasă ieşiţi din casă!", "Solidaritate", "Revoluţia începe la Roşia Montană" sau "Roşia, nu uita, Clujul e de partea ta!

UPDATE Protestul s-a încheiat în jurul orei 22.30. Este posibil ca o manifstare similară să aibă loc şi mâine. 

Protestatarii speră ca acţiunea lor îi va responsabiliza atât pe oamenii de rând cât mai ales pe guvernanţi: "În sfârşit am pus piciorul în prag", punctează Dan, student. "Dorim să schimbăm starea oamenilor, din indiferenţă sau inconştienţă. Totodată ne dorim să-şi dea seama nu doar poporul ci şi cei de la conducere că au luat o decizie de care nu par conştienţi", precizează colegul său, Andrei, care ţine alături de amicul său de câte un capăt al unei pancarte pro-Roşia Montană.

"E un start, e important să îi facem contşienţi pe oameni", precizează şi o tânără din Germania, participantă şi ea la protestul din faţa Primăriei clujene. "Nu avem nimic, decât faptul că suntem liberi".

Protestatrii infirmă mobilizarea activiştilor împotriva proiectului minier de la Roşia Montană din exterior: "Sunt prostii, nicio organizaţie care activează pentru Roşia nu este finanţată de vreo mare organizaţie internaţională. Facem plase pe care le vindem la oameni, se organizează festivalul Fân Fest pentru a menţine vizibilitatea, Activiştii vor ca Roşia să fie un loc care să nu ne omoare", relatează Cristina, operator cultural.

Manifestanţii care au ieşti marţi seară în stradă s-au arătat intrigaţi de legea propusă de Guvern, cu privire la exploatarea aurului la Roşia Montană, considerând că aceasta "încalcă toate principiile democratice". "Este inadmisibil ca în 2013 la cheremul unei corporaţii să fie întreg statul", precizează Ioana. 

Pe întreg parcursul protestului de marţi seară au fost prezenţi numeroşi jandarmi, fără a fi înregistrate însă incidente. 

 

Comenteaza