Traficul aerian, pus în pericol de arderea gunoaielor de la Pata Rât: "un nor gros de fum înecăcios a venit din direcţia gropii"

Traficul aerian, pus în pericol de arderea gunoaielor de la Pata Rât:
Activitatea Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" a fost afectată zilele trecute de aprinderea unor deşeuri pe rampa de gunoi de la Pata Rât.

Incidentul s-a petrecut duminică seara între orele 22:00 şi 23:00, zona aeroportului fiind grav afectată de un nor gros de fum înecăcios şi urât mirositor care a venit din direcţia gropii respective. Reprezentanţii aeroportului au afirmat că "aerul a devenit aproape irespirabil, iar vizibilitatea a fost micşorată datorită densităţii fumului". 

Întrucât în scurt timp trebuiau să aterizez mai multe aeronave, serviciile de trafic aerian ROMATSA au solicitat prin apel la 112 intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj. Echipajele ISU care s-au deplasat la faţa locului au constatat că era vorba despre aprinderea unor deşeuri, în special de cauciuc, care emanau un fum extrem de toxic.

În urma incidentului conducerea aeroportului a decis să apeleze la ajutorul Consiliului Judeţean, pentru evitarea repetării unor astfel de incidente. 

"În acest sens vă rugăm să ne sprijiniţi, prin intervenţiile necesare, pentru evitarea pe viitor a unor asemenea situaţii, care prin efectele produse pot evita grav starea de sănătate a personalului şi pasagerilor şi pot pune în pericol desfăşurarea în siguranţă a activităţii de aviaţie civilă pe aeroport prin scăderea rapidă a vizibilităţii şi prin lipsa asigurării condiţiilor necesare bunei funcţionări a motoarelor aeronavelor în zona pantei de aterizare/decolare", se arată în solicitarea trimisă. 

Preşedintele forului administrativ judeţean, Mihai Seplecan, a precizat că una din cauzele producerii acesui incendiu ar fi existenţa unei cantităţi de 541.300 de mc de deşeuri depozitate ilegal pe rampa de la Pata Rât. 

"Dincolo de riscul pe care îl generează pentru proiect şi de prejudiciile cauzate bugetelor locale, cei vinovaţi vor trebui să răspundă pentru toate celelalte consecinţe negative provocate de deşeurile depozitate ilegal până de curând. Mă refer aici inclusiv la incendiile care se produc frecvent în acea zonă şi care sunt de natură să afecteze sănătatea populaţiei şi să pună în pericol grav inclusiv securitatea curselor aeriene operate de la Cluj", a afirmat el. 

Seplecan susţine că a anunţat deja autorităţile competente cu privire la neregularităţile grave constatate.

Comenteaza