Tramvaie moderne la Cluj VIDEO

Tramvaie moderne la Cluj VIDEO
Clujul ar putea avea tramvaie ca la Paris sau la Varşovia. Trei firme care produc modele de ultimă generaţie s-au înscris la licitaţia electronică organizată astăzi de Primărie.

De anul viitor, pe şinele reabilitate din oraş vor circula şase garnituri de tramvai silenţioase, dotate cu aer condiţionat şi internet wireless.

Licitaţia a fost amânată de mai multe ori, în primă fază fiind contestat caietul de sarcini, care impunea un preţ maxim de numai 600.000 de euro pentru o asemenea garnitură. La solicitarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, primăria a refăcut cerinţele, iar preţul maxim impus a ajuns la 1,2 milioane de euro.

Cele trei firme construiesc modele apreciate în Europa. Tramvaiele Alstom sunt produse în Franţa şi circulă prin Paris, dar şi prin alte mari oraşe ale lumii, precum Melbourne sau Dubai. Alstom se află în România de mai mulţi ani şi are în derulare contracte cu compania CFR.

Astra Vagoane a realizează Imperio, în colaborare cu concernul german Siemens. Primul tramvai produs la Arad a ieşit pe porţile fabricii în vara acestui an.

Polonezii de Pojazdy Szynowe fabrică tramvaiul Pesa Swing, care circulă varşovia şi alte oraşe din Polonia, dar şi la Szeged, în Ungaria.

Deoarece licitaţia s-a desfăşurat electronic, ofertele financiare vor fi cunoscute numai după validarea celor trei documentaţii.

Reporter: Claudia Romitan
Imagine: Cristian Rus

Comenteaza