Video Foto Transalpina de Apuseni, în plin șantier. Drumul ce străbate culmi de peste 1.000 de metri va avea și piste pentru biciclete

Transalpina de Apuseni, în plin șantier. Drumul ce străbate culmi de peste 1.000 de metri va avea și piste pentru biciclete

Pe drumul de aproape 80 de kilometri din Apuseni, ce străbate culmi de peste 1.000 de metri în Munții Trascăului, au început lucrările de modernizare.

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România. Ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a drumului de 78 de kilometri ce străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară s-a dat în această vară. Proiect este finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

În prezent, conform ZiarulUnirea, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere. În proiect este prevăzută instalarea de indicatoare rutiere de avertizare cu alimentare fotovoltaică pentru semnalizare luminoasă la trecerile de pietoni. Vor fi amenajaţi 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare şi 21 de staţii de autobuz.

Conform prevederilor contractuale, până în anul 2023, se vor moderniza 78,420 km de drum județean de la intersecția cu DN1 din municipiul Aiud până la intersecția cu DN74 la intrare în orașul Abrud.

Folosind alte drumuri se poate coborî până la Sălciua, cu legătură spre drumul naţional 75. Turda – Cîmpeni. De altfel, din Ponor imaginea cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Sălciua – Poşaga.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

 

Comenteaza