Transgaz opreşte blocul lui Bene. Construia la doi paşi de o magistrală de gaz. Primăria şi Consiliul Local i-au dat o mână de ajutor FOTO + DOCUMENTE

Transgaz opreşte blocul lui Bene. Construia la doi paşi de o magistrală de gaz. Primăria şi Consiliul Local i-au dat o mână de ajutor FOTO + DOCUMENTE
O firmă, care aparţine familiei controversatului om de afaceri Ioan Bene, construieşte un bloc de locuinţe în zona Bună Ziua, la câţiva metri de o conductă magistrală de gaz. Primăria a fost somată recent de oameni din zonă să retragă planul urbanistic, dar consilierii au votat miercuri pentru menţinerea acestuia. Transgaz a notificat Primăria şi Inspectoratul în Construcţii, cerând sistarea lucrărilor. Lucrările s-ar putea relua dacă Napocamin mută conducta magistrală.

Autorizaţia de construire pentru acest bloc de locuinţe având D+P+3E+M are numărul 1413 şi a fost emisă de Primăria Cluj-Napoca încă din luna decembrie a anului 2011. Tot în acel an, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat Hotărârea nr. 310, prin care a fost apobat PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), pentru acest ansamblu de locuinţe.

Autorizaţia de construire şi PUD-ul au fost aprobate iniţial pe numele Bulieris Florin Athanasios.

Familia Bulieris nu a construit însă nimic şi în noiembrie 2014 a vândut terenul şi a cesionat autorizaţia de construire către S. C. Napocamin SRL, deţinuţă la acel moment de omul de afaceri Ioan Bene, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită în dosarul Uioreanu.

Este important să precizăm că încă din 2012, când terenul se afla în proprietatea domnului Bulieris, Transgaz SA (compania naţională care deţine conductele magistrale de gaz), l-a informat pe acesta că:

„Distanţa minimă de amplasare dintre conducta de transport gaze SRM Cluj 1 şi SRM Cluj 2 şi locuinţe colective cu regim maxim de înălţime (P plus 3E) trebuie să fie de 20 m fără a se interveni asupra conductei existente. Pentru amplasarea obiectivelor la distanţa precizată de 7 m, este necesar devierea, înlocuirea şi protejarea (dacă este cazul) conductei!" (Foto 2)

Bene ştia de magistrală, dar s-a apucat de construit

După preluarea terenului de către Napocamin, firma a solicitat un aviz Transgaz pentru a construi în zona magistralei. În răspunsul companiei cu sediul la Mediaş care a venit în data de 12.01.2015, se precizează:

„ (...) în urma analizării documentaţiei depuse se emite AVIZ NEFAVORABIL, întrucât obiectivul s-a proiectat la distanţa de 9m faţă de conducta de gaze SRM Cluj 1 - SRM Cluj 2 (...)" (Foto 3)

După acest refuz, Napocamin revine cu o nouă cerere de aviz de data aceasta pentru lucrarea „Deviere conductă t.g.n SRM Cluj 1- SRM Cluj 2, în vederea construirii imobil colectiv D+P+3E+M, cu 27 de apartamente, în loc. Cluj-Napoca, Aleea Marin Preda, nr. 30" şi obţine în data de 17.02.2015 AVIZ FAVORABIL cu respectarea mai multor condiţii, printre care şi aceea că imobilul nu poate să depăşească nivelul de înălţime maxim de P plus 3E. (Foto 4)

Vecinii au sesizat primăria şi Transgaz

Între timp, mai mulţi proprietari din zona construcţiei se adresează Primăriei şi fac o „plângere prealabilă" înregistrată la Primărie în data de 4 martie 2015 (Foto 5) în care afirmă că în cursul lunii februarie 2015 au luat la cunoştinţă despre realizarea lucrărilor de construcţie pe terenul situat în Cluj-Napoca, strada Marin Preda, nr 30 şi cer revocarea Hotărârii Consiliului Local de aprobare a PUD-ului, pe motiv că nu s-au respectat mai multe prevederi din legislaţia urbanistică, printre care şi regimul de înălţime.

În data de 25 martie, Asociaţia de Proprietari de pe strada Zaharia Stancu, nr 26 (din apropierea noii construcţii a Napocamin), informează Primăria şi Consiliu Local despre faptul că îşi însuşeşte în totalitate „plângerea prealabilă" depusă de ceilalţi vecini. (Foto 6)

Asociaţia de proprietari ataşează şi o hotărâre a Adunării Proprietarilor de pe strada Zaharia Stancu, în care se afirmă că „asociaţia va face adrese şi cereri către Transgaz SA, Inspectia de Stat în Construcţii, Primărie, CL Cluj, inclusiv plângeri în justiţie în vederea demolării lucrărilor de construire realizate în mod nelegal". (Foto 7)

Asociaţia a mai ataşat şi un convocator al şedinţei, în care aminteşte despre faptul că în zona construcţiei se află o conductă magistrală de gaz. (Foto 8)

Primăria i-a dat voie să construiască

Aceste plângeri ale proprietarilor din zonă le-au avut şi consilierii locali ai municipiului Cluj Napoca în data de 1 aprilie, în mapă, la şedinţa deliberativului local (Ziua de Cluj le are de pe site-ul Primăriei), în care au fost chemaţi să voteze dacă revocă HCL de aprobare a PUD-ului pentru acest imobil (luată în 2011) sau menţin respectiva hotărâre.

Argumentele vecinilor nu au fost suficiente în faţa maşinii de vot a noului PNL şi a UDMR din Consiliul Local, care cu 20 de mâini ridicate pentru, şi-a menţinut hotărârea. Consilierul local Irimie Popa (PSD) nu a participat la vot, iar 6 consilieri PSD şi PC s-au abţinut de la vot.

O scuză pentru consilieri poate fi aceea că, în informarea pe care au primit-o, două angajate ale Primăriei au ignorat problemele cu Transgaz semnalate de vecini.

"Analizând prevederile urbanistice aferente zonei CC din PUG 1999, se constată respectarea tuturor reglementărilor. Documentaţia aprobată nu solicită niciun fel de derogări de la prevederile PUG şi respectă toate reglementările urbanistice aferente UTR, CC. Încadrarea funcţională din PUG se menţine şi, în concluzie, propunem menţinerea hotărârii", au scris în finalul informării arhitectul şef Ligia Subţirică şi directorul executiv Corina Ciuban.

În document, cele două doamne au uitat inclusiv faptul că, între timp, proprietarul se schimbase: numele Napocamin nu apare nicăieri.

Notificare de încetare a lucrărilor, chiar în ziua când consilierii votau conştiincios

Proprietarii s-au ţinut însă de cuvânt şi, reprezentaţi de Societatea de „Avocaţi Stegăroiu şi Asociaţii" au făcut plângere la Transgaz SA, care le-a trimis răspunsul tocmai în data de 1 aprilie 2015 (Foto 9, Foto 10, Foto 11) în care se afirmă negru pe alb, printre altele, următoarele:

„ 1. Pentru imobilul menţionat mai sus au fost emise următoarele documente :(...)

c. Avizul favorabil condiţionat nr 5295/79/17.02.2015 „Deviere conductă t.g.n. 16`` SRM Cluj 1 - SRM Cluj 2, în vederea construirii unui imobil colectiv (...). Avizul menţionat mai sus precizează printre altele, că în vederea construirii imobilului, este obligatorie, în prealabil, devierea conductei magistrale Dn 400 SRM Cluj 1 - SRM Cluj 2, lucrările putând începe numai după luarea legăturii cu ET Cluj.

d. Până la această oră nu s-a primit nici un fel de documentaţie pentru realizarea lucrărilor de deviere a conductei Dn 400 SRM Cluj 1 - SRM Cluj 2.

2. În urma deplasării în teren a şefului de sector Cluj-Napoca, s-a constatat că s-au început lucrări de construire a unui imobil în zona în cauză.

3. Deoarece condiţiile prezentate mai sus nu au fost respectate, conducerea Exploatării Teritoriale Cluj va lua măsurile necesare pentru remedierea situaţiei."

Şeful Exploatării Teritoriale Cluj a Transgaz SA, Marcel Ţandrău, a declarat pentru Ziua de Cluj că filiala a trimis o Notificare de încetare a lucrărilor către Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean şi constructor.

Oficial, Ioan Bene a ieşit din Napocamin. Firma a rămas în familie

Potrivit clujust.ro, Ioan Bene şi-a cesionat la începutul acestui an părţile sociale pe care le deţinea la Napocamin către fratele său şi către fiicele sale.

Ziua de Cluj nu a reuşit să obţină un punct de vedere de la societatea Napocamin. La numărul de telefon postat pe pagina de internet nu a răspuns nimeni, iar la o cerere trimisă pe mailul instituţiei, nu s-a primit niciun răspuns.

După ce miercuri, 1 aprilie, pe şantierul blocului era forfotă mare (Foto 11), vineri, în jurul orei 14, nu au mai putut fi văzuţi muncitori, ci doar un strat de ciment proaspăt turnat şi un utilaj. (Foto 12).

Pe panoul amplasat lângă construcţie (Foto 13) se afirmă că lucrările ar fi început în 30.11.2013 de către Napocamin. Societatea a cumpărat terenul cu acte în regulă la notar de-abia în 2014, dar în cuprinsul contractului se afirmă că intrarea în posesie asupra imobilului s-a făcut în 02.12.2013. Cetăţenii din zonă susţin, potrivit petiţiei trimise Primăriei, că lucrările au început în februarie 2015.

Avocatul Dan Ilinca, din firma care îi reprezintă pe proprietarii din zonă, a declarat pentru Ziua de Cluj că oamenii vor face şi plângere în justiţie pentru anularea Autorizaţiei de construire dată de Primăria Cluj pentru imobilul de pe strada Marin Preda nr 30 ( fostă Bună Ziua, nr 34-36) dar şi pentru anularea HCL de aprobare a PUD-ului pentru acest bloc de locuinţe.

 

 

 

 

Comenteaza