Tratamentul pentru bolnavii de hipertensiune arterială costă 400 de lei pe zi

Tratamentul pentru bolnavii de hipertensiune arterială costă 400 de lei pe zi
Tratamentul pentru bolnavii de hipertensiune arterială pulmonară ajunge la 3.000 de euro pe lună, conform medicului Radu Căpâlneanu, de la Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu”, coordonatorul pe Cluj al programului naţional de profil.
Programul cuprinde la ora actuală 180 de persoane în centrele din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Târgu Mureş.

La Cluj sunt incluşi 44 de adulţi şi şapte copii, „iar pe lista de aşteptare sunt alte 40-50 de persoane”, conform lui Căpâlneanu, care precizează că bugetul pe anul trecut pentru tratamentul acestor bolnavi a ajuns la 2,5 milioane de lei. Tratamentul este achitat integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Un bolnav trebuie să ia dintr-un medicament câte două tablete pe zi. O singură tabletă costă 200 de lei. În total, acel medicament ajunge să coste 3.000 de euro pe lună. E exclus ca o persoană obişnuită să îşi permită să plătească atâţia bani”, a adăugat Căpâlneanu.

Actriţa teatrului Bulandra, Iuliana Ciugulea, a lansat astăzi Cluj-Napoca filmul documentar „Viaţa în program”, despre bolnavii care suferă de hipertesiune arterială pulmonară (HTAP).

Comenteaza