Trei mămici din Turda care au grijă de copii cu dizabilități au obținut o victorie în instanță împotriva Primăriei

Trei mămici din Turda care au grijă de copii cu dizabilități au obținut o victorie în instanță împotriva Primăriei

Trei mămici din Turda care au grijă de copii cu dizabilități au învins la Tribunal Primăria orașului într-un proces de recunoaștere a drepturilor salariale.

Este vorba despre o sentință definitivă, pronunțată vineri de către Curtea de Apel Cluj, prin care femeile au obținut acordarea unui spor și plata indemnizației de vacanță.

Timp de patru ani, asistenții personali ai persoanelor cu handicap de la Turda încearcă să convingă autoritățile locale să plătească sportul de 15% pentru condiții periculoase. Autortățile locale le-au ignorat cererile și le-au trat cu dispreț, scrie politicasiputere.ro.

Femeile s-au înscris în Sindicatul Unirea de la Cluj și au dat Primăria Turda în judecată. ”Dacă ar fi avut bun simț și rușine, nu ajungeau aici”, spune una dintre femeile care s-a judecat cu Primăria Turda adăugând că serviciile sociale ar trebui să lupte ca oamenii cu probleme să fie protejați.

Curtea de Apel Cluj:

Prin Hotărârea 216/2022, Curtea de Apel admite în parte apelul, în sensul că admite în parte acțiunea formulată în contradictoriu cu pârâţii Mun. Turda şi SPAS al Mun. Turda şi în consecinţă obligă pârâţii la acordarea sporului de 15% pentru condiţii periculoase prevăzut de anexa nr. p, pct. IV, litera A, punctul 2 din Reg. cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în Anexa nr. II la Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea perosnalului plătit din fonduri publice, precum şi a condi?iilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare “Sănătate şi asistenţă socială” aprobat prin HG nr. 153/2018, începând cu data de 30.03.2018;

obligă pârâţii la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite prin acordarea sporului de condiţii/risc de 15% şi drepturile salariale efectiv acordate, actualizate cu coeficienţii ratei inflației la data efectuării plăţii efective şi a dobânzii legale calculate conform OG nr. 13/2011, începând cu data de 23.07.2020 şi până la data plăţii efective;

obligă pârâţii la plata sumei reprezentând contravaloarea îndemnizaţâiei de vacanţă acordată sub forma unui voucher de vacanţă, aferent anului 2019, sume actalizate cu rata inflației de la data scadenţei şi până la data plăţii efective şi a dobânzii legale calculate conform OG Nr. 13/2011, începând cu data de 23.07.2020 şi până la data plăţii efective.

Comenteaza