Trei plângeri penale, aceeaşi problemă: plăcuţa lui Iorga

Trei plângeri penale, aceeaşi problemă: plăcuţa lui Iorga
Procurorii clujeni au conexat plângerile penale împotriva făptaşului necunoscut care a amplasat plăcuţa lui Iorga pe statuia lui Matei Corvin.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a înregistrat a treia plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, arătând că monumentul Matei Corvin ar fi fost degradat prin amplasarea plăcuţei cu textul istoricului Nicolae Iorga. Alte două plângeri cu acelaşi obiect sunt deja în lucru la Biroul de patrimoniu al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj.

Ministrul Kelemen Hunor a semnat marţi plângerea penală împotriva celor care au amplasat "în mod ilegal" placa de bronz pe statuia ecvestră a regelui Matia. "În plângerea penală se arată că în data de 23 mai 2011 în faţa statuii ecvestre a Regelui Matia din municipiul Cluj-Napoca, monument istoric de categoria A, a fost montată ilegal o plăcuţă de bronz, lângă cea amplasată în cadrul procesului de restaurare. Proiectul de restaurare, contractat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi avizat de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2008, prevedea amplasarea unei singure plăcuţe, cu textul «Statuia ecvestră a Regelui Matia, operă a sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902», text repetat în limbile maghiară, germană şi engleză. Placa montată în luna mai 2011 a fost amplasată fără avizul ministerului şi fără autorizaţie de construire, fapt care contravine art 23 şi 54 din Legea nr. 422/2001 privind protecţia monumentelor istorice, conform căreia orice intervenţie asupra unui monument istoric, fără un aviz din partea Ministerului Culturii, constituie infracţiune şi se sancţionează conform legii", se arată într-un comunicat al MCPN. Ministerul invocă încălcarea articolului 217 din Codul Penal, respectiv faptul că prin amplasarea controversatei plăcuţe monumentul ar fi fost degradat, şi arată că pedeapsa prevăzută este de la 1 la 10 ani de închisoare.

În replică, primarul Sorin Apostu nu s-a lăsat impresionat de argumentele ministerului. "Noi n-am primit nimic, decât varianta în maghiară", a spus primarul Sorin Apostu, arătând că plăcuţa nu a fost plantată ilegal, ci a avut un proiect avizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de toate instituţiile autorizate.

"Există trei plângeri penale care au acelaşi obiect, plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin. Li s-a dat acelaşi număr unic, ca să nu se lucreze de trei ori pentru acelaşi lucru. Plângerile au fost direcţionate către poliţie pentru cercetări", a declarat prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Cluj, Eugen Crişan. Reamintim că în mai 2010 organizaţia condusă de europarlamentarul Tökes Laszlo, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj cu o plângere penală împotriva unor autori necunoscuţi care au intervenit fără autorizaţie prealabilă şi au modificat starea unui monument de categorie A.

Cea de-a treia plângere îi aparţine Partidului România Mare. Gheorghe Funar acuză UDMR-ul că încearcă să oculteze istoria românilor şi că restaurarea statuii s-a făcut după ureche. Amplasarea plăcuţei lui Nicolae Iorga de către municipalitate a scindat în două opinia publică a oraşului, iar poziţiile divergente s-au tranşat şi la nivel înalt: consulul Ungariei la Cluj, Szilagyi Matyas, consideră iniţiativa administraţiei locale drept o incitare la intoleranţă etnică, în timp ce mai mulţi intelectuali din Cluj şi Iaşi au cerut ca plăcuţa lui Iorga să fie expusă deoarece "face parte din patrimoniul cultural al Clujului şi al României". IPJ Cluj a precizat că cercetările în acest caz sunt în curs de desfăşurare.

 

 

Comenteaza