Trei situri Natura 2000, protejate la Cluj cu bani europeni

Trei situri Natura 2000, protejate la Cluj cu bani europeni
Trei situri "Natura 2000" din Cluj sunt protejate cu bani europeni într-un proiect în valoare de 390.000 de euro.

Proiectul va fi implementat in zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca și în zonele periurbane a municipiilor Dej și Gherla. Activitățile majore ale proiectului sunt inventarierea, cartarea și evaluarea stării de conservare a habitatelor și a speciilor de importanță comunitară, precum și cartarea mediului fizic al siturilor. Totodată cu aceşti bani asociaţia care derulează proiectul urmăreşte şi elaborarea planurilor de management ale siturilor şi derularea unei campanii de informare și conștientizare privind patrimoniul natural al siturilor vizate și protejarea, conservarea acestuia.

Proiectul e derulat de asociația „Apáthy István Egyesület" din 1 iulie în siturile de importanță comunitară Făgetul Clujului - Valea Morii, Poienile de la Șard și respectiv Someșul Mic.

„Sperăm ca prin acest proiectul vom reuși să atragem atenția oamenilor asupra comorilor Clujului, și să le oferim un pachet de instrumente cu ajutorul cărora să le fie mai ușor să ocrotească toate aceste bogății ale naturii", spune Bálint Markó, managerul proiectului.

Proiectul are o durată de 30 luni și este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, aferent Programului Operațional Sectorial „Mediu". Valoarea totală a proiectului este de 1,74 milioane de lei.

Rețeaua Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate, care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. A fost fondată în 1992 pentru protejarea naturii și pentru menținerea acestor bogății naturale pe termen lung.

Siturile Natura 2000 sunt de doua tipuri: Situri de Importanță Comunitară (SCI) și Arii de Protecție Specială Avifaunistică (SPA). În România exista 108 situri SPA și 273 situri SCI. In siturile respective nu este interzisă activitatea umană; în multe cazuri existența habitatelor și prezența speciilor din siturile Natura 2000 se datorează în special modului în care de sute de ani pădurile, pășunile sau fânațele sunt gospodărite durabil - a atras atentia stakeholderilor dr. Bálint Markó. Localitățile implicate în proiectul Asociației sunt municipiul Cluj-Napoca, comuna Feleacu, comuna Florești, comuna Ciurila, comuna Săvădisla, comuna Baciu, municipiile Dej și Gherla, comuna Mintiu Gherlii si comuna Mica.

Un obiectiv important al proiectului constituie creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului şi al stakeholderilor. Managerul proiectului a anuntat la conferinta de lansare a proiectului organizarea numeroase evenimente: workshop-uri în localitățile aferente celor trei arii protejate, expoziții de fotografii, seminarii în școli generale şi licee, caravane ecologice, acțiuni de conștientizare (Ziua Pământului, Ziua Biodiversității, Ziua Fluturilor, Ziua Orhideelor, Monitoring de Broaște, Ziua Păsărilor etc.)

Reţeaua Natura 2000 numără 27 de situri în judeţul Cluj. Dintre acestea, 22 sunt Situri de Importanţă Comunitară (SCI), iar 5 sunt Arii de Protecţie Specială Avifaunistică (SPA). Începând cu anul 2011, suprafaţa siturilor Natura 2000 din judeţul Cluj a crescut cu peste 48%, ajungând de la 11.52% (76.845 ha) la 17.08% (113.982 ha), spune Ligia Stanca, reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj. 

Făgetul Clujului - Valea Morii are o suprafaţă de 1.667 hectare şi e una dintre cele mai importante zone de recreere din zona periurbană a Clujului, care, deşi puternic ameninţată de intervenţii antropice - construcţii, drumuri, turism - încă mai adăposteşte o diversitate de animale şi plante.

Poienile de la Șard (Poiana Sântivan) are o suprafata de 47 ha, este deosebit prin faptul că datorită utilizării tradiţionale s-au păstrat pajişti mezofile cu floră și fauna diversă.

Situl Someșul Mic are o suprafaţa de 117 ha, și este unicul sit desemnat pe acest râu, prin care se dorește protecția faunei ripariene și fluviale.

Etichete
Comenteaza