Trei zile de manifestări dedicate lui Gellu Naum, la Naţionalul clujean

Trei zile de manifestări dedicate lui Gellu Naum, la Naţionalul clujean
Numeroase personalităţi din ţară şi din străinătate au participat de vineri până duminică la “Întâlnirile Gellu Naum”, organizate de Teatrul Naţional din Cluj ca primă ediţie a unui nou proiect al instituţiei, “Întâlnirile Internaţionale de la Cluj”.

Evenimentul a cuprins prezentarea a trei spectacole realizate de Teatrul Naţional din Cluj în 2011, pe texte de Gellu Naum, lansări de cărţi ale scriitorului suprarealist român, o expoziţie foto, o conferinţă şi o masă rotundă la care au participat numeroasele personalităţi din ţară şi din străinătate invitate. Între participanţi s-au numărat persoane care l-au cunoscut direct şi chiar îndeaproape pe Gellu Naum, între care regizorul David Esrig sau poetul Sebastian Reichmann. Referitor la "Întâlnirile Internaţionale de la Cluj", cunoscutul regizor David Esrig a precizat că aceastea reprezintă "o idee foarte bună".

"I-am sugerat lui Mihai (Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj - n. red.) să construiască festivalul pe o tematică, şi nu ca «festival al premianţilor»", a adăugat omul de teatru. Pornind de la prima ediţie a evenimentului, dedicată scriitorului suprarealist Gellu Naum, Esrig a apreciat că "Întâlnirile" pot limpezi şi modul de înţelegere a "avangardei", căreia îi este caracteristică libertatea de mişcare, şi nu afinitatea pentru vreo ideologie socială. În cadrul mesei rotunde din ultima zi a evenimentului paricipanţii au făcut câteva propuneri cu privire la direcţia de dezvoltare în viitor a "Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj".

"S-au făcut trei tipuri de propuneri. Prima dintre ele vizează concentrarea festivalului pe întâlniri de tip «atelier deschis» regizor-actor (...) O altă propunere a adus în discuţie câştigarea dimensiunii de cercetare teoretică a evenimentului, iar o a treia aduce în discuţie dimensiunea teatrului poetic sau a poeziei în teatru. Dintre propunerile făcute, voi fi avocatul celei de-a treia. Un eveniment care să recupereze condiţia fundamental poetică a teatrului - nu este o contradicţie între poezie şi teatru - este ceva care nu s-a mai făcut, atât de des, nici în România, nici în altă parte", a rezumat în faţa audienţei Miruna Runcan, profesor universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, totodată critic de teatru. Directorul Naţionalului clujean, Mihai Măniuţiu, a ţinut să sublinieze că "Întâlnirile Gellu Naum" reprezintă prima ediţie a "Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj" şi că ediţiile viitoare vor avea o altă tematică.

 

Comenteaza