Trenurile Orient Express, TGV-Record Du Monde și Rapidul Dacia au poposit în Gara Cluj FOTO

Trenurile Orient Express, TGV-Record Du Monde și Rapidul Dacia au poposit în Gara Cluj FOTO
O adevărată lume în miniatură a gărilor şi trenurilor de pretutindeni poate fi vizitată în acest weekend, în incinta Gării din Cluj-Napoca. Vedetele expoziției sunt trenurile Orient Express, Rheingold, Tren Hotel Talgo Barcelona-Paris, Săgeata Albastră, Rapidul Panonnia, Rapidul Dacia și o reoplică TGV-Record Du Monde, trenul care deține recordul mondial de viteză: 574.8 km/h.

Zeci de clujeni au trecut "pragul" expoziției de modelism feroviar încă de la primele ore ale dimineții. Copiii, prezenți în număr mare la eveniment, s-au arătat încântați de ceea ce văd și chiar le-au cerut părinților ca Moș Crăciun se le aducă în dar trenulețe: "Uite-l că vine!", "Acuma a intrat în tunel! Hai repede în camera cealaltă, că pe acolo iese!", "Ăsta e ăla care merge repede, ca o săgeată! Nici nu apuc să-i fac poză!". Nici părinții nu s-au arătat prea încruntați că au trebuit să renunțe la o dimineață de odihnă de dragul celor mici; câțiva tați și-au luat copiii în cârcă și s-au pus pe făcut poze cu telefonul. Alții au început să depene amintiri: "Îți mai aduci aminte de trenulețele pe care le aveam noi în copilărie? Mai știi cum tăiam lemnul și lipeam cu adeziv și cu feonul?", spune pesemne un fost colecționar.

Expoziția este structurată de două încăperi, iar în fiecare cameră există un centru de comandă. Operatorii comunică între ei cu ajutor staţiilor, pentru e evita ciocnirile trenulețelor. Acestea pleacă din gări şi trec dintr-o încăpere în alta printr-un tunel „ataşat" de holul ce face legătura între camere.

Astăzi au putut fi admirate trenuri din perioada 1945-1990, în timp ce mâine este rândul trenurilor moderne (n.red. 1990-2013) să fie pozate și aplaudate:

Organizatorii evenimentului au pregătit și o surpriză pentru clujeni. Mai exact, o cameră de filmare full HD în miniatuă, amplasată în cabina unui tren, va reda imagini din timpul călătoriei, imagini ce vor fi proiectate un perete din sala de expoziție.

În cadrul expoziției din Gara Cluj-Napoca, vizitatorii mai au ocazia să admire și uniforme ale CFR din perioada 1960, dar și documente vechi.

Conform organizatorilor, expoziția reunește peste 1.000 de elemente aduse de la circa 30 de colecționari din toată țara. Pentru acești oameni modelismul nu este doar o joacă, înseamnă pasiune pentru trenuri, îndemînare, cunoştinte din domeniul ingineriei, tehnologiei, istoriei şi peisagisticii.

Expozitia de modelism feroviar TRAINFEST 2013, organizată de Asociația Trainsylvania Railway Club Cluj, a început în weekendul 6-8 decembrie și continuă în acest sfîrșit de săptămână, mâine fiind ultima reprezentație din aces an. Biletele de acces costă 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.Expoziția este deschisă în intervalul 10.00 - 20.00.

"Ferrari"-ul locomotivelor cu abur

Un alt exponat de neratat, de această dată unul pe cât se poate de adevărat, este bătrâna locomotivă cu abur construită in anii '50 și expusă permanent pe platoul Gării din Cluj-Napoca.Modelul este considerat unul de lux, deoarece atinge o viteză mai mare cu 30km/h față de celalalte locomotive din aceași categorie. Exponatul este printre ultimele locomotive cu aburi fabricate în România, pentru că în 1959-1960, producţia a fost sistată, după venirea locomotivelor diesel şi a celor electrice. În perioada 1960-1965, parcul feroviar a fost în totalitate modernizat, astfel că aceste locomotive au fost trecute "în rezervă", sau trimise direct la fier vechi.

Florin Nan de la Muzeul de Locomotive din Dej spune că locomotiva expusa la Cluj s-ar fi putut repara fără probeleme și folosită în turism.

Vezi mai jos VIDEO-URI de la ediția din 2012 a expoziției de modelism feroviar de la Cluj.

Comenteaza