Tribunalul Militar Cluj dispune cercetarea a 12 ofițeri SRI în dosarul “retrocedări ilegale”

Tribunalul Militar Cluj dispune cercetarea a 12 ofițeri SRI în dosarul “retrocedări ilegale”
Societatea civilă protestează constant împotriva felului în care se gestionează pădurile în România | Foto: Agent Green

Tribunalul Militar Cluj (TMC) a dispus, printr-o sentinţă, cercetarea penală a 12 ofiţeri ai Serviciului Român de Informații (SRI), acuzaţi de Paltin şi Rodica Sturdza de violarea vieţii private şi a corespondenţei în dosarul retrocedărilor.

„TMC admite plângerea formulată de petenţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Sturdza Gabriela Rodica împotriva ordonanţei din 22 noiembrie 2017 emisă în dosarul nr.6/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare şi a ordonanţei din data de 08 ianuarie 2018 emisă în dosarul nr. 40/II/2/2017 de către procurorul militar şef al Secţiei Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Desfiinţează ordonanţele atacate şi trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi efectuarea de cercetări sub aspectul infracţiunilor reclamate de petenţi, respectiv de violarea vieţii private şi violarea secretului corespondenţei”, se arată în decizia emisă.

Intimaţi în dosar sunt 12 ofiţeri ai SRI Braşov, colonei, maiori și căpitani, în rezervă sau activi: col. Cristian Claudiu Croitoru, col. Lucian Enache, col. Constantin Marius Băcioiu, col. (rez) Iulian Drăgan, col (rez) Marius Teacă, mr. Dragoş Bulz, mr. Constantin Arthur Nicolcioiu, mr. Zoltan Attila Daragus, mr. Valentin Alexandru Coşman, cpt. Mariana Chiţuc, cpt. Adrian Grosu, cpt (rez) Radu Dogaru.

În 2014, Paltin Sturdza a fost reţinut de procurorii DNA Braşov, după patru ore de audieri în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care erau implicaţi şi parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.

Anchetatorii susţineau că Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului, în baza unei înţelegeri cu Dan Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Drăgoi, administrator Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru 43.277 ha teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, rămasă irevocabilă, "interesul persoanelor care se ocupă în mod obişnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, ştiut fiind că valoarea unei păduri creşte proporţional cu mărimea suprafeţei compacte".

Astfel, susţin procurorii, unul dintre primii interesaţi de pădurea retrocedată lui Paltin Sturdza a fost şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, care l-a contactat pe Sturdza şi i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv.

"La data de 26 iulie 2012, cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o la Braşov, inculpaţii Vasile Mihail Cosmin şi Ceteraş Gheorghe i-au pretins inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza suprafaţa de 10.000 ha de pădure (25% din suprafaţa totală), în schimbul determinării funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect - preşedintele comisiei judeţene de fond funciar, Inspectoratul Silvic, Direcţia Silvică) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier", potrivit procurorilor DNA.

Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, întrucât a considerat că este prea mare comisionul cerut. Anchetatorii DNA au redat, într-un document din 2015, prin care au dispus reţinerea omului de afaceri buzoian Gheorghe Ceteraş o înregistrare ambientală făcută de Paltin Sturdza cu un ceas cu funcţie de înregistrare audio-video, găsită la percheziţiile domiciliare.

E vorba de înregistrarea unei discuţii între Paltin Sturdza, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş şi avocatul Cosmin Mihail, în care Ceteraş negociază pentru a obţine 25% din cele 40.000 ha de pădure pe care Sturdza urma să le obţină ilegal. Cei trei vorbesc despre mită pentru funcţionari, context în care Paltin Sturdza spune că atunci "când e vorba de şpagă sunt toţi la fel", "hămesiţi", şi că vor toţi o bucată de "ciolan".

Comenteaza