Triplă celebrare la Cluj. Paradă militară în centrul oraşului GALERIE FOTO

Triplă celebrare la Cluj. Paradă militară în centrul oraşului GALERIE FOTO
Pe o vreme superbă, ziua de 9 mai, zi cu triplă semnificaţie pentru poporul român, a fost sărbătorită printr-o paradă militară organizată în faţa monumentului "Glorie Ostaşului Român", recent reabilitat.

Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, în uniforme militare, efectivele Diviziei 4 Infanterie „Gemina", ai Garnizoanei Cluj-Napoca, ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj s-au strâns sâmbătă dimineaţa să celebreze nu unul, ci trei evenimente: Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ca de obicei, ceremonia a început cu tradiţionala slujbă religioasă, urmată de un scurt mesaj al prefectului, Gheorghe Vuşcan, după care au urmat clasica ceremonie de depunere de coroane şi parada militară.

"În urmă cu 138 de ani, la 9 mai 1877, se întâmpla un eveniment crucial în viaţa naţiunii, un act de demnitate naţională cerut de cetăţenii români şi susţinut cu jertfa de sânge a armatei române pe câmpurile de luptă, şi anume proclamarea independenţei faţă de Imperiul Otoman. Visul tuturor românilor s-a împlinit la sfârşitul celui de-al doilea război mondial odată cu formarea României Mari. Tot astăzi, Europa aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Ziua de 9 mai este în acelaţi timp Ziua Europei, ziua în care celebrăm apartenenţa la marea familie a statelor democratice europene. Europa este acum parte din viaţa noastră de zi cu zi. În cei opt ani de la aderare am devenit un partener credibil", a declarat Vuşcan.

La eveniment au asistat, printre alţii, deputatul PSD Aurelia Cristea, viceprimarul Gheorghe Şurubaru, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Vakar Istvan, şi consilierul local social-democrat Claudia Anastase. 

Tot astăzi, municipalitatea clujeană a expus în Parcul Central "Simion Bărnuţiu" materiale de informare europeană furnizate de Biroul de Informare al Parlamentului European, Centrul de Informare Turistică al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Punctul de Informare Europeană al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Comenteaza