Trump retrage Statele Unite din Acordul climatic de la Paris - surse

Trump retrage Statele Unite din Acordul climatic de la Paris - surse
Donald Trump, preşedintele SUA, a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, au anunţat miercuri surse oficiale americane, fără a oferi detalii.

Doi oficiali americani care au cunoştinţă despre decizie au declarat pentru site-ul de ştiri Axios.com că detaliile aplicării măsurii vor fi stabilite de o comisie specială din care face parte inclusiv Scott Pruitt, administratorul Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului înconjurător (EPA).

Comisia va stabili dacă va iniţia o retragere formală totală din Acordul de la Paris, care ar dura trei ani, sau din Tratatul general climatic al ONU, care ar produce efecte mai rapide, dar mai extreme.

Donald Trump a scris săptămâna trecută, pe Twitter, la finalul summit-ului G7 că "voi lua decizia finală asupra Acordului de la Paris săptămâna ce vine". Preşedintele american a refuzat să se supună presiunilor aliaţilor de a susţine acordul.

"Întreaga discuţie despre climă a fost foarte dificilă, dacă nu chiar nesatisfăcătoare. Nu există indicii dacă SUA va rămâne sau nu în cadrul Acordul de la Paris", a declarat Angela Merkel, în urma summitului din Italia.

Anterior, Donald Trump a declarat că nu crede în schimbările climatice realizate de om şi a promis să "anuleze" Acordul climatic de la Paris, pe care îl consideră dăunător afacerilor americane.

Preşedintele american le-ar fi mărturisit "confidenţilor" săi, inclusiv lui Scot Pruitt, preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului, că plănuieşte să retragă SUA din acest acord.

Trump nu poate anula acordul, dar poate genera efecte în rândul celor 193 de ţări participante dacă retrage Statele Unite din înţelegerea de la Paris. Decizia ar pune sub semnul îndoielii planul COP 21 de a reduce din emisia gazelor cu efect de seră.

 

 

Comenteaza