Tudorel Toader cere Ministerului Public şi DNA desecretizarea protocoalelor SRI

Tudorel Toader cere Ministerului Public şi DNA desecretizarea protocoalelor SRI
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri că, în cazul în care premierul Viorica Dăncilă nu va cere desecretizarea protocoalelor între SRI şi alte instituţii ale statului, atunci va solicita el Ministerului Public şi DNA desecretizarea protocoalelor, luni, la prima oră.

"Dacă solicitarea premierului nu acoperă şi o solicitare către Ministerul Public, în limitele mele de competenţă legală, cele ale Constituţiei, care spune că procurorii sunt sub autoritatea Ministerului Justiţiei, nu sub control Ministerului, cum spunea cineva, atunci eu, în calitate de ministru, voi solicita luni, la prima oră, desecretizarea protocoalelor de către Mininisterul Public şi DNA. Ministerul Public nu-şi poate desfăşura activitatea în afara legii. Procurorul îşi desfăşoară activitatea numai în baza legislaţiei penale. Nu există lege care să-i permită procurorului să constituie alte premize în anchetele penale. Eu nu pot decât să fiu de acord cu doamna prim-ministru. Dacă s-a adresat SRI, în egală măsură trebuie să ne adresăm Ministerului Public şi DNA, cealaltă parte semnatară a protocolului. Dacă CSAT a spus că nu are competenţa desecretizării, citim faptul că indirect se recunoaşte existenţa protocoalelor, ceea ce este un fapt bun, ni se spune la rang înalt că ele există", a anunţat ministrul Tudorel Toader, într-o intervenţie la postul Antena 3.

Premierul Viorică Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului. Solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora "se interzice clasificarea că secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului lainformatiile de inters public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime".

Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informaţiilor secrete de stat se realizează de împuterniciţii şi funcţionării superiori abilităţi prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituţiilor care coordonează şi controlul masurilorprivitoare la protecţia informaţiilor clasificate. În situaţia protocoalelor de colaborare între SRI şi alte instituţii ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informaţii sunt conducătorii instituţiilor semnatare, care, în speţă, au şi calitatea de autoritate desemnată de securitate. Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, CSAT asigura coordonarea, la nivel naţional, a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate.

Administraţia Prezidenţială a transmis vineri, printr-un comunicat, că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem sau a preşedintelui.

Etichete
Comenteaza