Tunisia, comoara Africii de Nord

Tunisia, comoara Africii de Nord
Tunisia speră să atragă 100.000 de turişti români în următorii trei ani, care să viziteze ţara cu ajutorul charterelor care pleacă din Cluj-Napoca şi Bucureşti.

O excursie în Tunisia poate fi considerată asemenea unei călătorii iniţiatice, unde turiştii se pot bucura de numeroase monumente istorice, soare, mare, deşert, de miile de hectare de măslini şi pot vizita numeroase oraşe cu o arhitectură deosebită.

Oficiul Naţional al Turismului din Tunisia (ONTT) şi agenţia Kartago Tours au realizat o călătorie de promovare a ţării. "Turismul este o prioritate pentru Tunisia. Sectorul turismului reprezintă 8% din Produsul Intern Brut şi 400.000 de locuri de muncă cu legătură directă sau indirectă. 1,5 milioane de tunisieni trăiesc din turism, în condiţiile în care avem o populaţie de 11 milioane de locuitori", a declarat Farid Fetui, director cu promovarea în cadrul ONTT. Tunisienii au avut 7,5 milioane de turişti în 2010. "Tunisia este poarta Europei şi acest lucru a făcut ca turismul să fie un sector principal în economia noastră, mai ales că noi nu avem resurse petroliere, energetice sau miniere.

În 2010 am primit 7,5 milioane de turişti, 1,4 milioane francezi, 500.000 de germani, 400.000 de englezi şi 300.000 de italieni", a adăugat Fetui. ONTT doreşte atragerea turiştilor români în Tunisia. "În 2009 Tunisia a fost vizitată de 30.000 de români. După acest an a scăzut numărul turiştilor din cauza situaţiei politice. Sperăm ca în următorii trei ani să atragem 100.000 de români în Tunisia", a explicat Fetui. Majoritatea turiştilor români care au ajuns în Tunisia au plecat de pe aeroporturile din Cluj şi Bucureşti. "Tunisia e o ţară mică. Este interesant aici că Tunisia are opt zone turistice diferite şi este extraordinar că în aceeaşi zi putem vizita Sahara, dar şi zona balneară. Avem şase luni de vreme frumoasă şi avem 1.300 km de litoral şi litoralul nostru este extraordinar de frumos, cu un nisip extraordinar de fin, curat şi cu apă limpede. Noi avem o istorie de 3.000 de ani de civilizaţie. Avem o multitudine de culturi care au lăsat nişte ruine arheologice clasate pe plan mondial şi necazul nostru e că mulţi turişti vin numai pentru mare", a precizat Farid Fetui.

Turiştii români pot vizita într-un interval de câteva zile obiective turistice situate în apropierea Mării Mediterane, dar şi deşertul din Sahara unde se organizează frecvent plimbări cu cămila sau "off-road-uri" cu jeep-uri în regiunea unde s-au filmat producţiile "Pacientul englez" şi "Star Wars". Într-o călătorie în Tunisia nu se poate rata amfiteatrul din El Jem, care a fost construit în anul 230 după Cristos. Aici, turiştii pot vizita ruinele şi pot să îşi achiziţioneze suveniruri de la tarabele din apropierea monumentului. Importantă pentru aceştia este negocierea. În Tunisia se poate cumpăra din apropierea monumentelor şi în bazaruri aproape orice, condiţia fiind însă să negociezi cu vânzătorul un preţ cât mai bun. Jurnaliştii ZIUA de CLUJ au vizitat şi ei obiectivele turistice din Tunisia şi au călătorit până în deşertul Sahara. Înainte de a ajunge în renumitul deşert, au vizitat case berbere construite în stâncă, unde pături sau covoare ţineau loc de uşă. Pentru a ajunge în deşert, tunisienii au construit un drum care trece chiar prin mijlocul lacului sărat Chott El Jerid. Turiştii care doresc să facă o plimbare cu cămila, dar şi să facă "off-road" cu jeep-uri prin deşert trebuie să plătească 45 de dinari. Reporterii ZIUA de CLUJ au experimentat o astfel de călătorie şi nu mare le-a fost mirarea când proprietarii cămilelor le-au oferit Coca-Cola, chiar în mijlocul deşertului, evident, la suprapreţ.

Odată ajunşi în Tunisia, turiştii pot participa la petreceri tradiţionale, în mijlocul deşertului, în hoteluri absolut deosebite, constituite din mai multe corturi de beduini. Aici, oamenii pot admira dansuri pe ritmurile muzicii tradiţionale tunisiene şi pot gusta bucatele tradiţionale constând în sosuri foarte iuţi, salate, carne de miel, peşte şi fructe de mare. Reporterii ZIUA de CLUJ au vizitat şi oazele din mijlocul Saharei, iar la revenirea în Tunis au vizitat ruinele Cartaginei, care face parte din patrimoniul cultural UNESCO. În apropierea Cartaginei, la doar câţiva kilometri se află şi localitatea Sidi Bousaid, renumită pentru casele sale vopsite în culorile alb şi albastru şi care combină arhitectura arabă şi andaluză. Sidi Bousaid este o localitate care a fost frecventă de numeroase personalităţi ale lumii, între care Gustave Flaubert, Andre Gide, Simone de Beauvoir sau Michel Foucault. Nu sunt de ratat nici fermele din Tunisia. La fermele Dar Zaghouan şi Ksar Ezzit, înconjurate de sute de hectare de măslini, turiştii pot savura preparate culinare tradiţionale într-un cadru rustic. Aici, oamenii pot fi cazaţi în camere decorate tradiţional sau în case special construite după modelele arhitecturii tunisiene.

 

 

Etichete
Comenteaza