Foto Tură pe Someș, din Florești spre Cluj-Napoca: "Au fost curătați aproape 500 de metri. Mai sunt încă 6 km!"

Tură pe Someș, din Florești spre Cluj-Napoca: "Au fost curătați aproape 500 de metri. Mai sunt încă 6 km!"

Activiștii de mediu au făcut o tură pe Someș, la final de săptămână, pe jos, cu bicicleta sau cu barca, pentru a vedea cât de mult i s-au curățat malurile după promisiunea primăriei Florești din august .

Tura pe Someș, o plimbare de-a lungul râului de la barajul din Florești spre Cluj-Napoca, pe jos, cu bicicleta sau cu barca, a fost o explorare necesară care ne-a surprins pozitiv și negativ în egală măsură! Miza noastră a fost să descoperim potențialul Someșului aici și să vedem cât de mult i s-au curățat malurile după promisiunea primăriei Florești din august de la dezbaterea publică "Un Someș mai curat". (VEZI AICI cum a fost la dezbatere)

Conform reprezententanților Someșul nostru, au fost curătați aproape 500 de metri. "E un prim pas! Mai sunt încă 6 km! În plus, o curățenie mai atentă la vegetația de acolo este important de obținut! Acum, în proces s-au tăiat mulți arbori și multe crengi, în unele locuri prea masiv! Și așa au rămas straturi de gunoi sub cele curățare... Malurile au potențialul de a putea fi traversate de o promenadă de-a lungul râului, pe malul stâng (nordic). Iar chiar după baraj este un spațiu amplu care îl putem imagina ca viitorul parc al Floreștiului, dacă permite situația juridică sau primaria duce o politică bună în al achiziționa". 

 

Plimbarea cu bărcile pe apă a fost posibilă prin implicarea celor de la Outdoor4U. Tura cu bicicletele a fost coordonata de Clubul Cicloturism “Napoca”. Evenimentul a fost inițiat de Someșul nostru. Igienizare a fost făcută de o echipa de voluntari de la Bosch. 

Șulea se laudă cu igienizarea Someșului, după ce a mai "pușcat" o amendă de 35.000 lei

Amimtim că, în septembrie, primarul Floreștiului se grăbea să anunțe igienizarea malurilor Someșului, însă acțiunea vinea după ce administrația a fost din nou amendată de  Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa cu suma de 35.000 lei. Este a treia sancțiune contravențională aplicată în decursul acestui an, după un avertisment și o amendă de 75.000 de lei.

Deputat de Cluj, către primarul din Florești: "Nu îți e rușine, Șulea?!"

După anunțul Primăriei Florești de igienizează a malurilor Someșului, un deputat de Cluj a mers să verifice situația în teren și a fost șocat de ce a găsit.  "Primarul Horea Șulea a anunțat triumfalist că face curățenie pe malul Someșului, în Florești. Ce a uitat să spună e că s-a făcut curățenie pe 50 de metri, dar că au mai rămas vreo 5 kilometri! E plin de deșeuri între Florești și Cluj, dar și in Cluj. Am documentat azi în ploaie situația și malurile sunt extrem de poluate. 

În iulie, câțiva oameni obișnuiți au adus în atenția opiniei publice o problemă pe care autoritățile locale și cele naționale o tolerează de circa 25 de ani. Au făcut o plimbare cu caiacul pe Someș, de la ieșirea din Cluj-Napoca și până în Florești, în cadrul căreia au filmat munți de gunoaie pe malurile și în albia râului. Se întâmpla cu doar câteva zile înainte de ediția din 2018 a festivalului Someș Delivery, proiect independet care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, și la care invitat special a fost cel mai titrat canoist român din toate timpurile, Ivan Patzaichin. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, iar mass-media a căutat răspuns la instituțiile abilitate. Mai multe detalii AICI!

 

Comenteaza