Turdenii au rămas fără apă pe caniculă

Turdenii au rămas fără apă pe caniculă
Câteva mii de clujeni din Turda şi Câmpia Turzii au trecut prin iad în ultimele trei zile: ei au rămas fără apă la temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

"Nu am avut apă toată săptămâna. Luni mă duc şi-i acţionez în judecată pe cei de la Compania de Apă! Eu plătesc toate facturile la zi, ei îşi bat joc de noi. Au spus c-au repornit apa, dar la ultimele etaje, unde locuiesc eu, nu curge deloc", spune Sebastian Baciu, un bărbat din Câmpia Turzii lovit de secetă la robinet. Compania de Apă Arieşul care deserveşte cele două municipii, Turda şi Câmpia Turzii, dar şi localităţile învecinate spune că bazinele au secat după ce nu au mai putut fi alimentate din pricina unor pene de curent neanunţate. Electrica, pe de altă parte, susţine că nu au fost probleme cu energia furnizată. "Au fost nişte întreruperi de curent: în 23 august au fost patru întreruperi, în 24 august au fost patru întreruperi, iar în 25 august a fost o întrerupere la ora 11:11 minute. Acestea afectează întreg sistemul nostru de furnizare a apei potabile şi menajere întrucât pompele funcţionează pe energie. O astfel de pompă durează trei ore pentru a fi repornită", spune Diana Bănete, PR manager al Companiei de Apă Arieşul. Doar în Turda şi Câmpia Turzii regia alimentează 16.000 de consumatori, iar comunele Mihai Viteazul, Corneşti şi Hăşdatele au fost, de asemenea, afectate.

"Au fost zone unde apa n-a ajuns de loc, cum sunt etajele superioare ale blocurilor, din pricina presiunii scăzute", a mai spus Bănete. Pe de altă parte, SC Electrica Furnizare spune că nu are date despre defecţiuni în Turda care să fi afectat consumatorii. "În 24 august s-a făcut o reparaţie provocată accidental la un separator de graniţă. Remedierea a durat două ore, de la 8 la 10 dimineaţa. În rest, nu au mai fost probleme. Au fost, cel mult, căderi de tensiune", spune Balogh Andrada, purtătorul de cuvânt al Electrica. Un dispecer al Electrica a declarat pentru ZIUA de CLUJ că în ultima vreme mai multe cabluri ale companiei de curent au fost rupte în timpul lucrărilor de renovare şi asfaltare din oraşul Turda, aflat în şantier. Autorităţile nu au confirmat însă că ar fi fost vorba de cabluri rupte din greşeală de constructorii de pe străzile Turzii.

"Turda a accesat 100 de milioane de euro din finanţări europene, din care 81 de milioane sunt destinate reţelei de apă şi canalizare. La finalul proiectului, Turda va avea 64% din reţelele de canalizare noi. Au fost des întreruperi de apă, de 10-12 ore, pentru a se face cuplajele. Aceste situaţii au fost anunţate cu cel puţin şapte zile înainte. Nu a existat situaţia în care să nu avem apă deloc, ci apa a circulat cu presiune redusă. Toţi cei abilitaţi şi-au dat concursul să intervină cât mai repede. În zona electrică au fost decuplări şi Turda are 41 de puţuri pe 600 de hectare, iar angajaţii companiei de apă au mers să le recupleze manual", a declarat viceprimarul Mircea Irimie.

 

Comenteaza