Turiști amendați în Răchițele. Au intrat cu vehicule motorizate în zone protejate

Turiști amendați în Răchițele. Au intrat cu vehicule motorizate în zone protejate
| Foto: Facebook/Parcul Natural Apuseni

Mai mulți turiști au fost amendați în zona Răchițele - Cascada Vălul Miresei, din Cluj, pentru că nu au respectat restricțiile și au intrat cu mijloace motorizate pe suprafața ariilor naturale protejate.

Amenzile au fost aplicate de Administrația Parcului Natural Apuseni, în colaborare cu Inspectoratele de Jandarmi Județean Alba, Bihor și Cluj, care desfășoară acțiuni de informare/prevenire a persoanelor juridice/fizice privind accesul cu mijloace motorizate în afara drumurilor publice pe suprafața ariilor naturale protejate administrate.

Astfel, ca urmare a patrulelor, weekend-ul trecut, în zonele Vârtop, respectiv Răchițele - Cascada Vălul Miresei au fost aplicate 6 sancțiuni, iar totalul amenzilor aplicate a fost de 5500 lei. Sancțiunile au fost aplicate persoanelor care nu au respectat restricțiile legale privind accesul cu mijloace motorizate în afara drumurilor publice pe suprafața ariilor naturale protejate, cu toate ca au fost informate in prealabil prin diferite mijloace cu privire la obligația respectării acestor restricții.

"Dacă sunteți interesați de protejarea Parcului Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate cu care se suprapune si sunteti martorii unor activitati desfășurate pe suprafața acestora care contravin normelor legale, apreciem si suntem recunoscatori oricarei persoane care ne poate oferi informatii relevante in timp util pentru stoparea sau prevenirea unor astfel de fapte. Aceste informatii pot fi oferite utilizand datele noastre de contact. Administrația Parcului Natural Apuseni încurajează și sprijina turismul responsabil și dezvoltarea durabilă a comunităților locale", transmit reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că accesul neautorizat cu mijloace motorizate (ex: atv-uri, motociclete, snowmobile, autoturisme, etc), în afara drumurilor publice de pe suprafața ariilor naturale protejate este interzis prin lege și se sancționează cu amendă contravențională de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice și de la 30000 lei la 60000 lei pentru persoane juridice, conform OUG 57/2007, art 53, al 2, litera m. 

Comenteaza