UBB introduce testarea pentru admitere la toate facultăţile

UBB introduce testarea pentru admitere la toate facultăţile
Admiterea pentru sesiunea 2013/2014 la facultăţile din cadrul UBB Cluj-Napoca se va face în două etape: prima fiind examen scris, test grilă, eseu motivaţional, scrisoare de motivaţie sau intervium, iar a doua o ordonare a candidaţiilor în funcţie de media obţinută la exameul de bacalaureat. Senatul Universităţii a lăsat facultăţile să decidă fiecare în ce mod vor evalua candidaţii.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a declarat că vor fi diverse forme de verificare a absolvenţilor de liceu, care au fost lăsate la latitudinea facultăţilor.

"Există facultăţi în care se dau teste grilă, altele la care se elaborează eseuri pe tematica specialităţii sau chiar combinatii de criterii", a declarat rectorul UBB. Spre exemplu, la Facultatea de Drept se va da un test de raţionament logic.

"Noi am avut această experienţa în 2004 când s-a scos admiterea şi pot să spun că a fost relevant pentru că, clasamentul pe care l-a generat după admitere a fost păstrat şi în timpul studiilor", a spus Sergiu Bogdan, prodecan la Facultatea de Drept.

Notele de la Bacalaureat nu vor mai fi hotărâtoare, însă vor conta premiile de la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Rectorul UBB consideră că nu ar fi trebuit scoase niciodată examenele de admitere şi că nu va scădea interesul pretendenţilor.

Înscrierile la facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai vor începe în 15 iulie. Taxele de şcolarizare variază între 2.000 şi 3.600 de lei. Ministerul Educaţiei nu a transmis încă numărul locurilor bugetate. Anul trecut au fost 5.000 de locuri la uget şi aproape 10.000 cu taxă.

UPDATE:  Conform unui comunicat de presă remis de UBB, facultăţile din cadrul universităţii clujene au elaborat tipul de probă/probe scrisă/scrise, orală/orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Admiterea 2013 se va organiza în două etape, prima constând dintr-un examen scris, test grilă, eseu motivaţional, scrisoare de motivaţie sau interviu, iar cea de-a doua etapă va presupune o ordonare a candidaţiilor în funcţie de media obţinută la exameul de bacalaureat. Ponderea criteriilor de admitere diferă de la o facultate la alta.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi în parte. De asemeneanea regulamentul de admitere, calendarul şi taxele de admitere pot fi consultate pe pagina oficială a universităţii.

Comenteaza