Ucigaşul cu BMW, eliberat pe "reţeta" ucigaşului cu Porsche

Ucigaşul cu BMW, eliberat pe
Horaţiu Ovidiu Tonea, autorul accidentului în care un tânăr de 23 de ani şi-a pierdut viaţa pe trecerea de pietoni din Piaţa Avram Iancu, a fost eliberat recent din închisoare.

Horaţiu Ovidiu Tonea a fost eliberat din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla după ce a executat doi ani şi şapte luni de închisoare din cei patru ani şi şase luni primiţi ca pedeapsă. Tonea a depus o cerere de liberare condiţionată, pentru bună purtare, în 26 octombrie, la Judecătoria Gherla, aceasta fiind admisă în 9 noiembrie 2012.

Horaţiu Ovidiu Tonea, administrator al Hotelului Opal şi fiul patronului restaurantului La Piazzetta, l-a lovit, în mai 2010, în timp ce se afla la volanul unui bolid marca BMW, pe Şerban Radu Lazăr, un tânăr de 23 de ani care traversa regulamentar. Accidentul s-a petrecut pe trecerea de pietoni din Piaţa Avram Iancu. Tânărul, fiul sociologului clujean Marius Lazăr, şi-a pierdut viaţa din cauza leziunilor grave. Tonea, care s-a dovedit a fi băut, a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit de poliţişti la domiciliul său. Acesta a explicat gestul său de a părăsi locul accidentului prin faptul că "s-a temut pentru că era băut". Potrivit datelor indicate de aparatul etilotest, Tonea avea o alcoolemie de 0,68 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. Însă, după ce i s-au recoltat şi probe biologice, s-a dovedit că îmbibaţia alcoolică era mai mare, de circa 0,80 mg/litru. Sentinţa definitivă în cazul său a venit în ianuarie 2011, fiind pronunţată de Curtea de Apel Cluj: patru ani şi şase luni de închisoare, plus 120.000 de euro despăgubiri morale pentru rudele tânărului ucis în accident. Din condamnare s-a scăzut perioada petrecută în arest preventiv, adică nouă luni.

După doi ani şi şapte luni petrecuţi după gratii, Tonea, acum în vârstă de 28 de ani, a cerut instanţei din raza Penitenciarului Gherla, respectiv Judecătoria Gherla, eliberarea condiţionată. Situaţia lui Tonea este similară cu cea a altui şofer clujean care a băgat în mormânt o familie întreagă: e vorba de Gabriel Hilote. În 19 octombrie 2009, Gabriel Hilote a intrat cu maşina sa Porsche Cayenne pe contrasens, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, şi a lovit frontal un autoturism în care se aflau soţii Dragoste şi fiica lor de 15 ani. Bărbatul a decedat pe loc, fiica la scurt timp după accident, la spital, iar mama a murit după câteva zile. Hilote, judecat pentru pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost condamnat definitiv, în martie 2011, la cinci ani de închisoare. Totodată, acesta a fost obligat la plata unor despăgubiri morale în valoare de 230.000 de euro către rudele victimelor. Hilote a fost eliberat după doi ani şi şapte luni de închisoare pe motiv de bună purtare. Atât Tonea, cât şi Hilote, au fost eliberaţi în baza articolului 59, indice 1, din Codul penal, care prevede "liberarea condiţionată în cazul infracţiunilor săvârşite din culpă". Potrivit articolului de lege, condamnaţii care au executat cel puţin jumătate din pedeapsa ce nu depăşeşte zece ani de închisoare, pot fi eliberaţi.

Instanţele clujene dau pedepse cu executare pentru şoferii beţi

Instanţele clujene au déjŕ o practică ce se poate numi unitară în ceea ce priveşte condamnările în cazurile de ucidere din culpă, mai ales când şoferii erau beţi la volan. Unul dintre cele mai recente cazuri este cel al clujeanului Paul Gheorgheci, surpranumit de presă „ucigaşul cu Renault", care în seara zilei de 22 august 2012 a ucis doi soţi pe o trecere de pietoni de pe Bulevardul 1 Decembrie, cartierul Grigorescu. Gheorgheci, şofer profesionist la o firmă de transport internaţional de persoane, era beat, poliţiştii arătând că avea o alcoolemie de 1,01 la mie în aerul expirat. Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat pe Gheorgheci, în 11 octombrie, la cinci ani de închisoare, iar acesta a atacat hotărârea, cu recurs, la Curtea de Apel Cluj. Primul termen al recursului va avea loc marţi.

 

 

Comenteaza