Uioreanu, dus la DNA. Percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Cluj şi la UTCN VIDEO

Uioreanu, dus la DNA. Percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Cluj şi la UTCN VIDEO
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Cluj. Sunt vizate persoane din conducerea instituţiei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcţie de conducere de la nivelul autorităţilor locale.

"În cursul zilei de 28 mai 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Cluj Napoca, la sediile unor societăţi comerciale, instituţii publice şi la domiciliile unor persoane", se arată într-un comunicat remis presei.

UPDATE: Până la momentul de faţă, au fost sigilate trei birouri de la sediul CJ: cel al preşedintelui CJ Cluj, al arhitectului şef al Judeţului şi al directorului de dezvoltare. Percheziţii s-au făcut şi acasă la Horea Uioreanu, dar şi la Facultatea de Construcţii din cadrul UTCN.

Întrebat de către jurnalişti ce se întâmplă, Uioreanu a spus că este "o chestie de rutină", iar la întrebarea unde pleacă a răspuns: "La birou".

UPDATE: Sursele din cadrul DNA au precizat că în această cauză sunt vizate fapte de dare şi luare de mită.

Potrivit surselor citate, Horea Uioreanu ar fi dat contracte cu finanţare din bani publici unor firme deţinute de persoane apropiate acestuia, el primind ulterior o parte din aceşti bani.

UPDATE: Maşina de la DNA a intrat în garajul de la subsolul Consiliului Judeţean Cluj, iar Horea Uioreanu a coborât din maşina anchetatorilor fără a face declaraţii. Anchetatorii aveau la ei mai multe cutii şi genţi, cel mai probabil conţinând documente ridicate de la locuinţa preşedintelui CJ Cluj.

Întrebat de către jurnalişti ce se întâmplă, Uioreanu a spus că este "o chestie de rutină", iar la întrebarea unde pleacă a răspuns: "La birou".

UPDATE: Sunt verificate contracte legate de investiţiile la noua pistă a aeroportului clujean, de 2.100 de metri. Ar fi vizată compania Napoca Construcţii, controlată de omul de afaceri Ioan Bene

Anchetatorii vor să afle de ce în 2012 a crescut valoarea contractului pentru pista aeroportului cu 20%. Încă de atunci şi-a început investigaţia SRI în legătură cu acest subiect.

Ioan Bene deţine mai multe societăţi. Una dintre acestea este Napocamin, prin care este acţionar la Hotelul Meridian. Tot prin firma Napocamin a achiziţionat şi Hotel Continental din Cluj. Omul de afaceri mai deţine companiile Ben&Ben şi Panpetrol.

Napoca Construcţii este condusă de Dan Şerban şi, în asociere cu SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL, este firma care a obţinut contractul de realizare a pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri, de la Aeroportul Cluj-Napoca. Are de asemenea în portofoliu Napoca Security, firma care asigură paza la aeroport.

UPDATE: În aceste momente Horea Uioreanu se află la sediul CJ Cluj alături de procurorii DNA Cluj. Percheziţiile au loc pe modelul celor efectuate în cazul lui Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, în noiembrie 2011.

UPDATE: Ar fi vizat şi consilierul judeţean Ioan Petran, preşedintele PNL Cluj-Napoca şi conferenţiar la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj.

Procurorii fac percheziţii atât la locuinţa lui Petran, cât şi la biroul acestuia de la Facultatea de Construcţii.

UPDATE: La sediul CJ a fost adusă şi Mariana Raţiu, de la Direcţia de Achiziţii Publice şi Fonduri Comunitare. Procurorii DNA fac parcheziţii şi în biroul acesteia.

UPDATE: Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că a aflat de percheziţiile DNA de la televizor. "Nu e treaba mea, nu ştiu. E de treaba autorităţilor locale competente".

UPDATE: Se pare că Horea Uioreanu este dus în aceste momente la sediul DNA Cluj.

UPDATE: Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, parlamentarul liberal Elena Uioreanu, ar fi vizată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este implicat Horea Uioreanu, potrivit unor surse judiciare, citate de agenția Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu (PNL), şi soţia sa, Elena, deputat, au divorţat în luna decembrie 2013.

UPDATE 13:57: Maşina DNA cu care a fost adus de acasă Horea Uioreanu plecase de la Consiliul Judeţean, dar acum s-a întors. Se pare că a venit să îl ducă pe Horea Uioreanu la sediul DNA. Maşina are geamuri fumurii, nu se poate vedea cine se află înăuntru.

UPDATE 14:37: Surse din Consiliul Judeţean confirmă că Horea Uioreanu a fost dus la sediul DNA. 

UPATE 16.50: Smaranda Bara, avocatul lui Horea Uioreanu, a declarat, că şeful CJ a fost dus la audieri la DNA Cluj. "Domnul Uioreanu a fost adus la audieri la DNA Cluj de la Consiliul Judeţean. Nu vă pot spune acum mai multe detalii", a spus Bara.

Surse judiciare au declarat că 11 persoane urmează să fie audiate la DNA Cluj.

UPDATE 18.20: Secretarul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Simona Gaci, a ajuns, în jurul orei 17.30, la sediul DNA Cluj, ea venind singură şi intrând în clădire fără a face declaraţii.

Surse judiciare au declarat că Simona Gaci va fi audiată în dosarul în care este audiat şi şeful Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

Potrivit surselor citate, la audieri a fost adus şi omul de afaceri clujean Ioan Bene, urmând să ajungă şi consilierul judeţean Ioan Petran, preşedintele PNL Cluj-Napoca, după ce anchetatorii DNA au făcut percheziţii la locuinţa acestuia şi la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, unde acesta predă.

 

 

Comenteaza