Uioreanu la DNA. Cine sunt şi ce avere au persoanele audiate de procurori

Uioreanu la DNA. Cine sunt şi ce avere au persoanele audiate de procurori
Percheziţiile DNA din această dimineaţă vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în atenţia procurorilor fiind mai multe personalităţi de pe scena politică şi economică locală. ZIUA de CLUJ vă prezintă cine sunt acestea, dar şi ce avere au.

Principalul suspect luat în vizorul DNA este Horea Dorin Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Născut în 1960, la Cluj, acesta este inginer geolog de profesie. În politică s-a implicat din 1990, ca membru PNL. În perioada 1996-2004 a fost consilier local la Cluj-Napoca, membru în Comisia Buget-Finanţe, iar între 2000 şi 2005 a fost preşedinte PNL Cluj-Napoca. A avut două mandate consecutive de deputat, între 2004 şi 2012, iar din 2012 este preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit declaraţiei de avere din 2013, Horea Uioreanu deţine jumătate dintr-o casă de locuit în Cluj-Napoca şi trei sferturi dintr-o casă de locuit dobândită prin moştenire. Are şi trei pătrimi dintr-o casă de vacanţă din comuna Mărişel, alături de un apartament în Cluj, deţinut împreună cu Elena Uioreanu, fosta sa soţie. Printre datoriile sale se numără pensia alimentară în valoare de 25% din venituri, pe care o plăteşte fiului său.

În acest scandal este implicat şi preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, inginer constructor de profesie. Acesta este, din 1992, conferenţiar la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj, iar între 2004 şi 2008 a fost şef al Inspectoratului Teriutorial în Construcţii Cluj. În acelaşi timp, Petran este şi om de afaceri, fiind administratorul firmei Ada Construct şi acţionar la compania CBC Development. Din 2004 încoace, a fost consilier judeţean în cadrul CJ Cluj, fiind momentan la al treilea mandat, iar în prezent este şi preşedintele PNL Cluj-Napoca.

Potrivit ultimei declaraţii de avere din 2013, Petran şi-a construit împreună cu soţia o casă de locuit în Cluj-Napoca. Împreună mai au un apartament cumpărat, dar şi jumătate dintr-o casă de locuit, tot în Cluj. Autoturismul său este un VW Golf din 2010. 

Tot din Consiliul Judeţean Cluj este şi Mariana Raţiu, directorul Direcţiei de Achiziţii Publice şi Fonduri Comunitare. Ea mai lucrează şi la Centrul de Deşeuri. În declaraţia sa de avere din 2013 este trecut un teren agricol în localitatea Herneacova, comuna Recaş, din judeţul Timiş, moştenit. Nu este trecut pe numele ei, ci pe cel al soţului, Celestin Raţiu, care este directorul de dezvoltare al SC Mecdru SA. Tot pe numele lui şi tot prin moştenire figurează un apartament şi un spaţiu comercial/de producţie, în Cluj-Napoca. Nu are maşină, însă are tablouri şi bijuterii, fiecare categorie fiind estimată la 30.000 de euro. În 2012, ea a câştigat din funcţia de director executiv al CJ Cluj 54.590 de lei.

Un alt angajat la Consiliului Judeţean vizitat de procurori este Claudiu Daniel Salanţă, arhitectul şef al judeţului. Salanţă ocupă acest post din 18 noiembrie 2013. A terminat Facultatea de Arhitectură şi Urbanism în 2008, iar timp de patru ani, din 2009 şi până în octombrie 2013, a fost arhitect la Inter Proiect. Şi-a dat demisia din firma respectivă cu o lună înainte de a ocupa postul de la Consiliul Judeţean, după cum se vede pe profilul său de LinkedIn.

Potrivit declaraţiei de avere de anul trecut, Salanţă a moştenit 80% dintr-un teren intravilan în Cluj-Napoca. Tot prin moştenire are şi 3/16 dintr-un apartament, pe care îl împarte cu Delia Salanţă şi cu Aurelia Salanţă. Până şi autoturismul marca Opel, din 2004, este moştenit. Deţine monede şi metale preţioase în valoare de 10.000 de euro, bijuterii şi opere de artă de 25.000 de lei şi economii personale de 17.000 de euro. 

Ultimul pe lista celor implicaţi în scandalul percheziţiilor DNA este omul de afaceri clujean Ioan Bene, căruia i se verifică  toate contractele legate de investiţiile la noua pistă a aeroportului "Avram Iancu", realizate prin firma Napoca Construcţii, pe care o controlează. Bene are numeroase afaceri. Printre altele, este proprietarul hotelului Continental, cumpărat printr-o altă societate controlată de el, Napocamin. De altfel, afaceristul clujean a cumpărat şi hotelul Meridian, prin societatea RIA Meridian.

Teodora Demian

 

Comenteaza