Ultima sută de metri la Bosch. Se lucrează de zor la borduri şi gazon GALERIE FOTO

Ultima sută de metri la Bosch. Se lucrează de zor la borduri şi gazon GALERIE FOTO
Jucu se pregăteşte să devină din comuna Nokia în comuna Bosch. La doar două zile înaintea deschiderea noii fabrici Bosch din Jucu, muncitorii lucrează de zor la definitivarea infrastructurii. Locuitorii comunei, în schimb, sunt neimpresionaţi de venirea gigantului.

Deschiderea noii fabrici Bosch din Jucu nu se bucură de aceeaşi frenezie ca cea generată de venirea Nokia. 9 mai este data când va porni oficial fabrica din judeţul Cluj. Coincidenţă sau nu, e o zi cu rezonanţă: atunci este Ziua Europei, iar românii sărbătoresc Ziua Independenţei.

Aflaţi pe ultima sută de metri până la deschiderea noii unităţi de producţie, lucrările la fabrica din Jucu sunt departe de a fi terminate, iar locuitorii comunei nu sunt interesaţi de venirea unei noi companii în locul fostei fabrici Nokia.

Lucrări pe ultima sută de metri

Un excavator, cinci muncitori şi mai multe mormane de pământ întâmpină privirea celor care trec prin faţa intrării în fabrică. De altfel, la intersecţia care duce către intrarea în unitate, doi muncitori RADJ Cluj tocmai par a monta un semafor, iar alţi doi refac marcajele de pe asfalt.

Pe drumul către intrare, pot fi văzute alte două maşini ale RADJ-ului; muncitorii lucrează la repararea trotuarului plin de crăpături. Totuşi, reprezentantul acestora sugerează că lucrările sunt de rutină, fără vreo legătură cu deschiderea noii fabrici.

La poarta principală a unităţii, lucrările par a fi terminate, însă în rest mai este mult de lucru. Un muncitor tocmai pune bordura, în timp ce alţii manevrează excavatorul. Peste tot este plin de materiale de construcţii, paleţi şi tuburi de beton armat, iar terenul, pe care se pregăteşte plantarea unui gazon, este momentan plin de mormane de pământ.

500 de angajaţi până acum

Noua unitate de producţie amplasată pe locul fostei Nokia ocupă o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, iar investiţia făcută de gigantul nemţesc la Jucu se ridică la 77 milioane de euro.

Până la începutul lui 2014, au fost angajate 325 de persoane în domeniul producţiei şi cercetării. Între timp, numărul de angajaţi a crescut, deşi nu cu mult. Potrivit lui Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, "e vorba de peste 500 de locuri de muncă la ora actuală, iar până la sfârşitul anului vor fi 800 de locuri de muncă". Această cifră este confirmată şi de către Daniel Don, şeful AJOFM Cluj, care menţionează că la data ultimului raport privind numărul de angajaţi ai fabricii Bosch, erau înregistrate 530 de persoane.

Cei interesaţi să lucreze în cadrul gigantului Bosch pot găsi trecute pe site-ul companiei posturile vacante. În principal se caută persoane cu studii superioare, ingineri şi dezvoltatori de software, însă există şi posturi part-time, pentru studenţii din domeniul tehnic şi economic ce doresc să-şi înceapă cariera la Bosch.

Mai multe informaţii legate de posturile disponibile vor fi făcute publice la inaugurarea din 9 mai. Legat de nivelul de salarizare, reprezentanţii companiei refuză să dea detalii, meţionând doar că sunt la nivelul pieţei.

Locuitorii din Jucu, neinteresaţi de inaugurarea noii fabrici

Dacă la deschiderea fabricii Nokia, locuitorii comunei Jucu aşteptau cu nerăbdare evenimentul, de data aceasta sătenii nu par a fi interesaţi de ce se întâmplă în comuna lor.

Majoritatea sătenilor nu ştiu nimic despre ce se întâmplă. Întrebaţi despre evenimentul din 9 mai, mulţi cred că vin alegerile, după cum declară un sătean: „vin nişte miniştri, cu alegerile". Alţii, în schimb, cred că de 9 mai „lumea vine acolo, la, cum să zic, la Monumentul Eroilor, că e Ziua Armatei".

De altfel, locuitorii din Jucu nu sunt entuziasmaţi nici de perspectiva unor noi locuri de muncă, deşi recunosc că „la tineri le pare bine, că decât să steie pe şanţuri, mai bine să margă să lucre".

La eveniment sunt aşteptate şi o serie de personalităţi, după cum spune Horea Uioreanu: "E vorba despre o firmă de renume mondial, aşa că va avea şi oaspeţi de seamă. Vor veni ambasadorul Germaniei, şefii Bosch, credem că va veni şi domnul ministru Victor Ponta".

Teodora Demian

 

 

Etichete
Comenteaza