Ultima zi de stare de urgenţă în România, urmează starea de alertă

Ultima zi de stare de urgenţă în România, urmează starea de alertă
| Foto: linkedin.com

România iese la noapte, după două luni, din starea de urgenţă instituită de preşedintele Iohannis ca urmare a pandemiei de coronavirus. În tot acest timp au fost suspendate unele dintre drepturile şi libertăţile fundamentale, cum ar fi dreptul la liberă circulaţie.

Mai multe state au început relaxarea restricţiilor din primele zile ale lunii mai, iar România se înscrie în rândul celor care îşi doresc să ridice treptat măsurile stricte. Rămân valabile însă toate măsurile de protecţie individuală, cum ar fi distanţarea socială, igiena şi masca, la nivel de recomandare, pentru că virusul nu a fost eradicat.

Până la intrarea în vigoare a legii adoptate miercuri, pe 13 mai, privind starea de alertă, se poate spune că în România, după expirarea stării de urgenţă nu mai sunt restricţii. Până luni, există un vid legislativ legat de restrângerea unor drepturi şi libertăţi.

Se așteaptă ca executivul să găsească o soluţie legală prin care să impună respectarea unor restricţii şi în weekend, dar acest lucru se va decide în şedinţa Guvernului de joi.

De vineri, 15 mai, parcurile vor fi deschise. La fel, saloanele de coafură, frizeriile şi cabinetele stomatologice.

Urmează starea de alertă, care a fost aprobată de Parlament, cu modificări față de proiectul trimis de Guvern spre aprobare, dar care va putea fi instituită cel mai devreme luni.

Guvernul se întrunește însă în ședință la ora 11.00 pentru a discuta despre măsurile în starea de alertă.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza