Un avion rusesc a încălcat spațiul aerian al Danemarcei

Un avion rusesc a încălcat spațiul aerian al Danemarcei
| Foto: Getty Images

Danemarca l-a convocat pe ambasadorul Rusiei după ce un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian.

Copenhaga a denunţat încălcarea spaţiului aerian danez de către un avion de recunoaştere rusesc şi l-a convocat pe ambasadorul Rusiei cu privire la acest incident, a declarat duminică şeful diplomaţiei daneze, relatează AFP.

"Ambasadorul Rusiei este chemat mâine la Ministerul Afacerilor Externe. O altă încălcare rusă a spațiului aerian danez. Acest lucru este complet inacceptabil și deosebit de îngrijorător în situația actuală", a scris Jeppe Kofod pe Twitter.

Incidentul a avut loc vineri seara, când un avion de recunoaștere rus a zburat în spațiul aerian danez la est de Bornholm (insula baltică daneză) înainte de a intra și în spațiul aerian suedez.

"Este o aeronavă de recunoaștere care a fost în spațiul nostru aerian pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Două avioane F-16 daneze au intervenit imediat", a declarat pentru AFP un ofițer de presă danez al apărării, Henry Mortensen.

"Un avion cu elice rusesc AN-30 a violat spaţiul aerian suedez vineri seară", a scris Apărarea suedeză, vineri, într-un comunicat.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a denunţat această incursiune într-o declarație la tv: "Este complet inacceptabil să încalci spaţiul aerian suedez (...) Această acţiune este neprofesională şi, având în vedere situaţia generală de securitate, extrem de inadecvată. Suveranitatea suedeză trebuie întotdeauna respectată. () Vom protesta, desigur, pe cale diplomatică".

La începutul lui martie, patru avioane de război ruseşti au încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian suedez la est de insula Gotland din Marea Baltică.

Spre deosebire de Suedia, Danemarca este membră a NATO, iar invazia Ucrainei de către Rusia a provocat în Suedia, ţară nealiniată, o schimbare de opinie faţă de o eventuală candidatură la NATO.

NATO a anunțat vineri că avioanele de luptă ale alianței din jurul Mării Baltice și Negre au interceptat de mai multe ori în ultimele patru zile avioanele rusești în apropierea spațiului aerian NATO.

 

Comenteaza