Un bloc dărăpănat pe care Primăria vrea să-l amenajeze ca locuinţe sociale, transformat de artişti în spaţiu expoziţional. Vezi cum arată FOTO / VIDEO

Un bloc dărăpănat pe care Primăria vrea să-l amenajeze ca locuinţe sociale, transformat de artişti în spaţiu expoziţional. Vezi cum arată FOTO / VIDEO
O clădire dărăpănată pe patru nivele din cartierul Gheorgheni, pe care Primăria din Cluj-Napoca vrea s-o amenajeze ca locuinţe sociale, a fost transformată de studenţii de la Universitatea de Arte şi Design (UAD) în spaţiu de expoziţie neconvenţional. Cel puţin ziua. Noaptea, la parterul clădirii îşi fac loc boschetarii.

"E mizerie aici, noaptea vin boschetarii. Studenţii de aici au primit aprobare şi anul trecut, şi în acest an, să facă ceva măcar la parter, un fel de spaţiu de expoziţie", a spus paznicul căminului de studenţi din imediata vecinătate, care aparţine UAD.

Clădirea ar urma să fie reconvertită în una de locuinţe sociale "pentru anumite categorii de clujeni", după cum arată reprezentanţii Primăriei. Conversia ar urma să fie realizată cu bani europeni, iar lucrările urmăresc consolidarea, izolarea acoperişului, realizarea unei scări exterioare pentru accesul la etajele superioare şi lucrări de arhitectură, prin care se va realiza recompartimentarea actualei funcţionalităţi. Aici vor fi create 24 de locuinţe sociale, cu o cameră de zi, baie şi bucătărie individuale. Opt locuinţe vor fi amenajate la parter, în vreme ce la etajele superioare vor fi amenajate câte patru apartamente. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere". Proiectul are un buget de două milioane de lei, dintre care 1,6 milioane de lei sunt asiguraţi de UE. Lucrările vor dura 16 luni de la data semnării contractului.

Fotografii Ioana Tohat

Comenteaza