Un blogger clujean intră în industria cinematografică: face film cu bloggeri, despre doi copii care ajung la Cluj ca să se facă actori

Un blogger clujean intră în industria cinematografică: face film cu bloggeri, despre doi copii care ajung la Cluj ca să se facă actori
Un blogger clujean intră în industria filmului. După ce săptămâna trecută un ziarist a făcut un scurtmetraj despre întoarcerea lui Emil Boc la Primărie, săptămâna aceasta bloggerul Radu "Groparu" Băzăvan anunţă că începe producţia unui lung-metraj de anvergură.

"Coc ideea asta din decembrie anul trecut. Acum ne mai desparte o săptămână de cel mai greu proiect făcut vreodată de mine, în afară de meseria de soţ şi părinte. Vorbesc despre debutul în cinematografie, în calitate de scenarist şi producător, într-un proiect de film independent: filmul Usturoi", a scris Groparu, pe blog.

El spune că filmul vorbeşte despre o poveste ardelenească originală, "complet diferită de orice altceva s-a mai filmat în România". "La cum mă cunoaşteţi, ştiţi că nu m-aş fi băgat în asemenea proiect dacă ar fi fost vorba despre comunism, violuri, sânge, blocuri gri sau scene lălăite. În film vor juca, alături de actori profesionişti şi amatori, şi nişte bloggeri, dar nu va fi un film despre online. Va fi, pur şi simplu, un film... ca-n filme! Un film despre copilărie, prietenie, aventură, emancipare, despre visul a doi copii dintr-un sat pierdut de lume care îşi doresc ceva mai mult de la viaţă. Un film complet diferit de Hollywood, care însă nu pică în păcatele filmului european. Vom filma în Sălaj şi în Cluj în zone frumoase foc, vom avea dansuri, muzică şi bancuri, relaţii interetnice, iubire, aventură, maşini tari, trenuri, troleibuze, femei frumoase, tractoare, petreceri, Dacii berline, ce mai! Va fi un film complex ca o mămăligă în pături cu cârnaţ prăjit, brânză de burduf şi multă smântână, cu o pălincă de aperitiv", a mai scris el.

Filmările încep peste trei zile şi vor dura trei săptămâni. "Este vorba despre doi prieteni, un copil de etnie roma si un românaş, care fug de acasă, din satul lor pierdut de lume din Sălaj, la Cluj ca să se facă actori", explică Băzăvan pentru ziuadecj.ro. Protagonişti sunt doi copii: Sebastian Topan are 12 ani, iar Darius Stoica are 10 ani. "Ambii sunt din Sălaj, unul e din Bârgou, celălalt din Zalău", spune el. Cum s-a oprit la cei doi protagonişti? "Am umblat prin judeţul Sălaj până i-am găsit pe amândoi. Sebastian a câştigat deja mai multe premii de actorie, iar Darius are un portofoliu impresionant de premii câştigate la concursuri de muzică - e un violonist de excepţie", arată bloggerul, care este, în această întreprindere, producător şi scenarist. "Voi avea şi un rol pasager în film, alături de alţi bloggeri", adaugă el. Regizor este Lucian Alexandrescu, ce vine special din SUA pentru această producţie.

"Provocarea mi-a lansat-o Lucian Alexandrescu în decembrie, pentru că urma să filmăm un scurt metraj; dar mi-a spus "dacă tot zbor din Miami în Cluj, de ce să nu facem un film serios? Gândeşte-te bine. Să fie ceva cu tradiţie, cu Transilvania, cu peisaje frumoase şi cu autenticul ardelenesc",  a explicat Băzăvan. Filmul va avea un buget redus, 32.500 de euro, dar chiar şi aşa, doar puţin din această sumă a fost asigurat deocamdată. "Din decembrie mă chinui cu finanţarea, mă aşteptam ca brandurile transilvane să fie mai deschise", a explicat producătorul.

Cu aceşti bani nu vor fi plătite echipamentele: "ce facem, facem din pasiune. Costurile cu echipamentele sunt acoperite de regizor şi de casa de producţie", spune Băzăvan.

Vezi aici blogul producţiei

Comenteaza