Un chimist din Cluj a găsit soluţia la dezastrul din Ocna Mureş UPDATE

Un chimist din Cluj a găsit soluţia la dezastrul din Ocna Mureş UPDATE
Un inginer chimist din Cluj-Napoca a găsit soluţia pentru diminuarea efectelor catastrofei din oraşul Ocna Mureş, unde o groapă impresionantă a înghiţit un supermarket şi se extinde.
Oiţă Ştefan este un inginer chimist din Cluj-Napoca şi are rude în oraşul Ocna Mureş. El spune că surparea gropii se poate stabiliza prin introducerea de clorură de calciu solidă în groapă. “Aceasta se va dizolva parţial în apă, mărindu-i densitatea, şi va micşora capacitatea soluţiei de dizolvare a sării şi în final o va solidifica; e nevoie de multă clorură de calciu iar Primăria Ocna Mureş are foarte multă”, spune el pe site-ul domnuleprimar.ro. Există totuşi un inconvenient: “toate conductele de gaz vor trebui aduse la suprafaţă în viitor, din cauza coroziunii”.

Acesta a calculat că ar fi nevoie de aproximativ 8.000 de tone de material uscat din batal – 70 kilograme pentru fiecare 100 de litri de apă din lacul de sub oraş. “Să luaţi în considerare că aveţi cavităţi sub oraş cu volum echivalent cu batalul şi că surparea nu se va opri până ce marginile gropii sunt verticale”, transmite clujeanul.

"Ideea este bună şi o vom folosi", spune primarul Augustin Drăguţ pentru ziuadecj.ro. El spune că varianta finală pentru remedierea dezastrului din oraş este umplerea gropii cu 60.000 de metri cubi de material care provine din batalul din apropiere. "Aceasta înseamnă 5.000 de maşini cu material - pământ şi clorură de calciu - iar costurile le-am calculat la 6,7 milioane de lei", a adăugat Drăguţ. Evaluarea pagubelor a fost transmisă ieri Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba. Măsurile vor fi luate însă peste cel puţin trei luni, pentru a da timp pământului să se aşeze. Aceasta este recomandarea profesorului geolog Florian Zamfirescu, de la Universitatea din Bucureşti, conform primarului.

Batalul este groapa unde a fost depozitat noroiul rezultat prin săpare şi mai multe reziduuri ale Uzinei de Produse Sodice Ocna Mureş, din apropiere. Fabrica Produce sodă calcinată uşoară, sodă caustică solidă şi în soluţie, bicarbonat de sodiu tehnic, alimentar şi farmaceutic, silicat de sodiu solid şi în solutie, silicagel, silicat de potasiu, carbonat de sodiu anhidru pentru uz fotografic şi cinematografic, clorură de calciu tehnică, oxid de magneziu tehnic şi farmaceutic, carbonat de calciu florex şi ambalaje metalice.

Un supermarket din Ocna Mureş s-a surpat joi şi alte clădiri au fost afectate după ce în oraş a apărut o groapă cauzată de galeriile de mină de sub oraş. Mai multe familii au fost evacuate iar autorităţile se află încă în alertă. Groapa are diametrul de 100 metri pătraţi şi o adâncime de până la 13 metri. În ultimele 48 de ore aceasta nu şi-a mai mărit dimensiunile. Vezi ce s-a întâmplat
Comenteaza