Video Un clujean care a făcut infarct în mall, a fost resuscitat de două tinere până la sosirea SMURD-ului

Un clujean care a făcut infarct în mall, a fost resuscitat de două tinere până la sosirea SMURD-ului
| Foto: isu cluj

Un bărbat s-a prăbușit într-un mall din Cluj-Napoca și a intrat în stop cardio-respirator chiar în fața soției sale. Imediat, două tinere, aflate în zonă, i-au sărit în ajutor bărbatului și au aplicat manevre de resuscitare.

Totul s-a petrecut într-un mall din cartierul clujean Gheorgheni, pe data de 27 noiembrie 2023. În timp ce se afla într-un centru comercial, un bărbat a intrat în stop cardio-respirator, însă două persoane i-au sărit imediat în ajutor, efectuând manevre de resuscitare.

"Domnul Tavi a mers la cumpărături într-un mall împreună cu soția. El suferă de mai mulți ani de probleme cardiace, însă nu s-a gândit că va păți ceva rău în acea zi. În realitate, stopul cardio-respirator poate apărea oricând și oriunde. Iar clipele de cumpănă au venit pentru bărbat în jurul amiezii. A căzut dintr-o dată, sub privirile încremenite ale soției. Din fericire, două persoane, îngeri salvatori de-a dreptul, i-au sărit în ajutor. Deși nu activează în domeniul medical, ambele au recunoscut stopul cardio-respirator și i-au aplicat imediat manevre de resuscitare", au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Ulterior, Echipajul SMURD le-a găsit pe cele două tinere efectuând corect compresiuni toracice. Apoi, manevrele de resuscitare au fost continuate de către echipajul SMURD. În scurt timp, inima i-a repornit, astfel că bărbatul a fost transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. A intrat în operație și a doua zi și a primit vizita familiei. La câteva săptămâni distanță s-a și externat.

După cele întâmplate, bărbatul care a făcut stop cardio-respirator a mai fost vizitat acasă de către echipajale SMURD pentru a-i fi verificată starea de sănătate.

"Colegii noștri au ținut să se întâlnească cu domnul Tavi și i-au făcut o vizită, la exact o lună de la acel eveniment. Mare le-a fost bucuria să vadă că bărbatul se simte bine și că a putut petrece sărbătorile acasă, alături de cei dragi. Planul lui e să respecte indicațiile medicilor, să meargă la toate controalele și să își dedice timpul familiei, în special nepoților. Până la urmă, asta contează cel mai mult.

Când aflăm că un om a supraviețuit, sentimentul de recunoștință nu poate fi descris în cuvinte. Aici, satisfacția este și mai mare, întrucât s-a predat o lecție de bunătate. Fără să îl cunoască pe domnul Tavi, două persoane i-au oferit un ajutor decisiv. Dacă nu erau ele, nu știm ce s-ar fi întâmplat. Ambele și-au păstrat calmul și au aplicat noțiunile învățate la cursurile de prim-ajutor. N-am aflat cine sunt aceste eroine, dar le mulțumim", a mai precizat ISU Cluj.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj aduce din nou la cunoștință importanța cunoașterii manevrelor salvatoare.

"Nu doar medicii, paramedicii sau pompierii pot face diferența dintre viață și moarte, ci oricine". 

ISU Cluj organizează, sâmbătă, 13 ianuarie, o nouă ediție a Maratonului Resuscitării, la Vivo Cluj-Napoca. Acest maraton constă în predarea gratuită a lecțiilor de prim-ajutor, iar înscrierea prealabilă este necesară.

Comenteaza