Un clujean dă lovitura în SUA. "Următorul Facebook este tridimensional și e construit de un român" VIDEO

Un clujean dă lovitura în SUA.
Un cercetător clujean, fondatorul unei companii din SUA, a dat lovitura. A dezvoltat o aplicație de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma sa fiind comparată cu giganții Facebook și Google.

Radu Rusu, în vârstă de 33 de ani, a absolvit în 2004 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Automatică și Informatică Industrială, iar în urmă cu doi ani și-a înființat propria companie. Firma sa a atras rapid atenția, astfel că printre cei care au învestit în ea se numără și Andreas Bechtolsheim, primul investitor major în Google, potrivit unui material publicat pe un blog afiliat Wall Street Journal.

Finanțare de 3,35 milioane de dolari, pentru tehnologii de procesare 3D a fotografiilor

Recent, compania sa a obținut o finanțare de 3,35 milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologii de procesare a imaginilor 3D. Într-un interviu acordat agenției de știri Hotnews, Radu Rusu a vorbit despre cum a creat "Surround view" pe mobil și despre cum vede internetul viitorului după ce "2014 a fost primul an în care smartphone-urile au fost folosite mai mult decât calculatoarele".

Totul a pornit acum doi ani, când, alături de Matei Ciocârlie, Rusu a câștigat un premiu major în domeniul roboticii, IEEE RAS Early Career, pentru rezultate "extraordinare pe plan mondial" în domeniu. "De atunci, am început o nouă companie numită Fyusion, care acum câteva luni a primit o finanțare de peste 3 milioane dolari de la una dintre cele mai mari firme de Venture Capital din Silicon Valley (New Enterprise Associates - NEA), de la o altă firmă VC din Japonia (UTEC) și de la alți ‘angel investors' renumiți", a declarat Radu Rusu pentru HotNews.ro.

Aplicație revoluționară de photo sharing

Finanțarea a fost folosită pentru a crea o aplicație de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS și Android, dezvoltată în formatul "surround view". 

"Acest format este construit pentru telefoane mobile și tablete în special. Modul de captură este simplu: deschidem o aplicație mobilă și ne mișcăm în jurul obiectului, scenei, etc pe care vrem să o fotografiem. Software-ul dezvoltat analizează și alege în timp real datele primite de la mai multi senzori, incluzând camera, accelerometrul, giroscopul, magnetometrul și așa mai departe, și creează un ‘surround view' care tinde să reprezinte spațiul capturat în cel mai compact mod posibil. Deci pentru că nu ne interesează timpul, dacă cineva stă nemișcat pentru jumătate de oră, nimic nu va fi capturat... doar în momentul în care utilizatorul se mișcă datele vor fi interpretate", a  explicat el. 

Radu Rusu a adăugat că, "pentru că formatul final nu este o poză sau un film, ci un graf vizual cu noduri și tranziții între ele și informații 3D, modul de vizualizare este, pentru prima dată în istoria formatelor digitale pentru consumatori, interactiv. Ca și utilizator, pot alege să mișc telefonul ca să văd unghiul pozei surround de pe ecran schimbat sau să fac swipe cu degetul pe ecran. Îmi permite să devin activ în procesul de vizualizare și nu pasiv, așa cum am fost până acum".

Concurează cu Pinterest și Instagram, vrea să fie următorul Facebook 

Tânărul cercetător nu este deloc modest: "Investitorii noștri se uită la noi ca la următorul Facebook/ Google pentru că avem capacitatea de a revoluționa internetul, de a-l face mai interactiv, mai ‘tridimensional', mai bogat în informații și în emoțiile pe care o reprezentare vizuală le poate trimite".

Acesta a precizat că aplicația poate face face panorame "selfie", permite efecte de "slow motion" echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și "taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion".

O fotografie surround creată pe aplicație are în medie o dimensiune de 2 MB, Rusu menționând că aceasta "concurează în mod direct cu alte rețele deja bine stabilite de genul Pinterest, Instagram, sau Vine". "Următorul Facebook este tridimensional și e construit de un român", a mai declarat Radu Rusu pentru Hotnews,afirmând că "aplicația este în hypergrowth în momentul de față, la o rată mai mare decât cea a Facebook la începuturile lor". 

 

Compania pe care o conduce are în prezent 15 angajați și are sediul în San Francisco, California. Din echipă fac parte cercetători premiați în domeniile de Procesare de Imagine 3D și Robotică, iar cu o parte dintre aceștia Rusu a creat în ultimii patru ani "cea mai mare comunitate de cercetare și ‘open source' în domeniul 3D, prin inițiativa ‘Point Cloud Library (PCL)'", folosită de studenți și ingineri.

 

Comenteaza