Un clujean de 27 de ani, primul român care face autostopul în jurul lumii

Un clujean de 27 de ani, primul român care face autostopul în jurul lumii
Un clujean va fi primul român ce face înconjurul lumii cu autostopul, după trei experienţe similare în Europa care a însumat 30.000 de kilometri, şi îşi ţine prietenii la curent pe reţeaua de socializare Facebook.

Timotei Rad are 27 de ani, se află în Spania ca să strângă bani şi în două săptămâni pleacă în aventura vieţii sale.

CITEŞTE AICI BLOGUL AUTOSTOPISTULUI

Rad a absolvit două facultăţi la Universitatea „Babeş-Bolyai" - Relaţii Internaţionale în 2009 şi Cartografie, anul trecut. A pornit prin Europa anul trecut în mai, cu autostopul. Problemele n-au fost puţine, dar Rad nominalizează una: în Ungaria a trebuit să urineze într-un flacon, din cauza unui ambuteiaj de kilometri întregi pe autostradă. Iar ca învăţăminte din cele două excursii - „am scăpat de multe prejudecăţi călătorind".

Acum, Timotei Rad se află în Spania, unde lucrează ca să strângă bani. „De aici o să fac o incursiune în Sahara şi una în Portugalia ca în 20 mai să o iau spre nordul Scoţiei şi Irlanda via Londra pentru a îmi susţine favoriţii, FC Barcelona, în finala Champions League, ca apoi să mă întorc în ţară via Amsterdam - Berlin - Polonia". O dată ajuns în ţară, Rad vrea să obţină vizele pentru Rusia, Mongolia, China şi apoi estul extrem. „Un alt reper e Brazilia pentru a încuraja la mondial România şi pe Messi", spune el, şi concluzionează „toată distracţia ar trebui să dureze 2-3 ani".

Vezi traseul celei de-a treia călătorii a lui Timotei Rad prin Europa, cu autostopul:



Buget pentru călătorie nu are, „cred cu tărie că pot face asta şi fără bani, dacă am viza de Rusia în buzunar pornesc la drum cu încredere că toţi cei care mă susţin pe Facebook mă vor susţine şi în cazuri în care aş întâmpina dificultăţi financiare". Face şi o socoteală: „dacă pentru a mă simţi bine într-o seară într-un club am cheltuit să zicem uneori şi 30 de euro, cu 36,5 euro ambiţia, voinţa şi pasiunea necesară am călătorit 12 zile, 5.900 km şi am văzut Venetia, Bruxelles, Paris şi Londra".

Crede cu tărie că e primul român care se încumetă la această aventură. "Întradevăr spun că sunt primul român care face înconjurul lumii cu autostopul!", spune el. "Să nu se înţeleagă greşit! Rom&ˆni ce au mai făcut înconjuru' lumii pe jos, cu barca au mai exisat şi există! Dar din cunoştiinţele mele şi ale prietenilor mei români autostopişti cu experienţă - unii dintre ei şi cu peste 150 000 km făcuţi - nu ştim să fi existat român care să fi făcut asta! Cineva, cândva, mi-a scris că ar fi făcut cineva asta în anii '60, dar eu nu cred. Nu zic că nu e posibil să o fi făcut, dar nu cred că a făcut-o cu autostopul? Ce volum de maşini şi flux era în Asia şi Africa în anii '60? Mai mult în anii '60 toată Africa şi Asia era numai un război de independenţă! Poate a făcut-o cu trenul, cu avionul.. cine ştie! Binenţeles că am cerut referinţe: o carte, un articol pe net, orice. Nu mi s-au putut da. Scopul meu nu e să fiu primul român care face asta. Nu călătoresc ca să fiu jupân, dar pentru a mă putea promova trebuie să exploatez şiretlicul ăsta", recunoaşte el.

Rad spune cum a descoperit pofta de a călători cu autostopul: ""Lucram la un studiu care Încerca să afle adevăratul răspuns pentru Întrebarea: „Cine este primul român care a realizat o hartă pentru un teritoriu românesc?" și pentru acesta aveam nevoie să consult niște hărți și cărți foarte vechi ce se găseau doar În biblioteci din Viena, Liepzig, Paris, Londra și Padova. Nepermiţându-mi să comand o scanare online, am luat-o la un drum de 4900 km și 10 zile cu 85 de euro, călătorind gratuit cu autostopul și cazându-mă gratuit prin intermediul couchsurfing. Așa am descoperit ceva fabulos! Așa am întâlnit oameni foarte faini pe care altfel nu aș fi avut ocazia să îi întâlnesc, iar de atunci nu m-am oprit".

Vezi mai jos traseul primei călătorii şi al celei de-a doua

Vezi aici pagina pe care Timotei Rad vrea să o updateze cu aventurile sale de autostopist în jurul lumii

ˆ

Comenteaza