Video Un clujean și-a reîntors soția din morți: "De obicei sunt mai milos, dar am avut o putere în mine atunci"

Un clujean și-a reîntors soția din morți: "De obicei sunt mai milos, dar am avut o putere în mine atunci"
| Foto: Facebook/ Paul Oargă

Un clujean a și-a salvat soția de la moarte după ce aceasta a intrat în stop cardiorespirator.

"Câtă lume ar avea prezența de spirit a domnului Flore care i-a acordat primul ajutor soției sale, doamna Flore, atunci când inima ei s-a oprit din cauza unui infarct miocardic? Câtă lume ar fi știut ce să facă? Vă zic eu câți nu: 8/10 români nu știu cum să acorde primul ajutor", a scris pe Facebook Paul Oargă, un medic rezident la Anestezie Terapie Intensivă și paramedic SMURD.

Medicul rezident a postat un interviu cu "domnul Flore", un clujean care a reușit să-și salveze soția care a intrat în stop cardiorespirator, aplicându-i imediat manevre de resuscitare. Bărbatul a relatat ce s-a întâmplat în ziua în care soția sa a făcut stop cardiac și spune că, cu toate că era în panică și nu știa exact ce trebuie să facă, a acționat imediat cu gândul că trebuie neapărat să o salveze.

"Eram în panică și nu am realizat. Eu nu știam să-i acord primul ajutor, să-i fac resuscitare. A fost un moment tragic, dar nu m-am lăsat. Asta e important. De obicei sunt mai milos, dar am avut o putere în mine atunci. Mi-am spus în gând că trebuie neapărat să o salvez", a spus clujeanul.

"S-a pus pe pat și când am venit de la bucătărie, unde i-am făcut ceai, și-a dat capul într-o parte. Atunci am realizat. Eram cu fiica și i-am spus să sune repede la 112 că e o problemă cu maică-sa. Fiică-mea a sunat repede. Soția și-a încrestat foarte tare dinții, nu am putut să-i desfac. Atunci am luat-o în brațe și m-am gândit să nu o pun pe pat pentru că sunt arcurile și nu pot să-i fac bine respirație. Am întins-o pe covor, era moartă. Nu mai făcea niciun semn, absolut nimic. Am început să îi fac masaj cardiac, am pus mâinile pe piept și i-am zis fiicei să sune iar la 112, să vină repede. I-am pus mâinile pe piept și am apăsat-o des, cred că am depășit vreo 60 pe minut și foarte tare. Mi-a fost frică să nu îi rup ceva. După cam un minut a început să facă un geamăt. I-am spus fiicei 'cred că e salvată'", i-a povestit b[rbatul medicului Paul Oargă.

Medicul Paul Oargă, cel care i-a luat interviul bărbatului, a explicat cât de important e ca, în astfel de situații, să se aplice cât mai rapid astfel de manevre de resuscitare.

"Cu fiecare minut care trece în la o victimă a unui stop cardio-respirator șansele de supraviețuire scad cu 10 - 12%. Dacă martorii evenimentului fac masaj cardiac, de trei până la patru ori crește șansa de supraviețuire. Ceea ce ați făcut dvs i-a salvat viața soției", a explicat medicul. 

 

Comenteaza