Un comandant de poliţie din Cluj, "taxat"cu funcţia din cauza mafiei lemnului

Un comandant de poliţie din Cluj,
Şeful Poliţiei oraşului Huedin, Augustin Rus, a fost "retrogradat" în urma unor nereguli constatate în activitatea sa. Debarcarea din funcţie a comisarului şef Rus ar avea legătură cu mafia lemnului.

Comisarul şef Augustin Rus a condus Poliţia oraşului Huedin încă din 2001, iar luni, după 12 ani de şefie, a fost mutat într-o funcţie executivă, în cadrul aceleaşi unităţi. Funcţia de şef al Poliţiei oraşului Huedin va fi ocupată prin concurs în perioada următoare, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. Până la organizarea concursului, postul va fi ocupat, interimar, de un ofiţer din cadrul IPJ Cluj.

Şeful IPJ Cluj, Ioan Păcurar, a declarat că eliberarea din funcţie a comisarului şef Augustin Rus vine în urma unor controale care se fac periodic la unităţile din subordinea IPJ Cluj. Următoarele verificări vor avea loc la unităţile de poliţie din Dej şi Turda. "Conform planificării, avem controale la subunităţi. La Huedin s-au adunat mai multe probleme, într-adevăr efectivele sunt reduse, dar ca şef trebuie să le trasezi subordonaţilor obiectivele şi să verifici rezultatele. Asta aşteptam de la domnul comisar şef. În cazul lui au apărut probleme care pot să apară în cazul oricărui act managerial. Nu am fost mulţumiţi de rezultatele de la Huedin şi de aceea s-a luat această măsură. Comisarul şef Augustin Rus va ocupa o funcţie executivă, la nivelul gradului său", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, chestorul Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj.

Rata infracţionalităţii în Huedin este destul de ridicată comparativ cu a altor zone ale judeţului Cluj, unul dintre motive fiind lipsa locurilor de muncă. "Majoritatea romilor sunt plecaţi în străinătate, din acest motiv s-au mai împuţinat scandalurile între ei. Dar, oamenii din oraş nu prea au unde să muncească, şi atunci încep să fure. Cea mai mare problemă este a furtului de masă lemnoasă", au declarat surse din Poliţia oraşului Huedin. De altfel, şi schimbarea din funcţie a comisarului şef Augustin Rus a fost legată de rezultatele slabe privind stoparea furturilor de masă lemnoasă pe raza de acţiune a Poliţiei oraşului Huedin. Autorităţile au început o amplă campanie de depistare şi tragere la răspundere a celor care se fac responsabili de defrişările masive din munţii Apuseni imediat după arestarea, în cursul lunii aprilie, a fostului şef al Direcţiei Silvice Cluj. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a venit de mai multe ori la Cluj pentru a verifica personal ce măsuri se iau pentru a se opri jaful din pădurile ce aparţin judeţului. Zeci de pădurari şi şefi de ocoale silvice au fost concediaţi şi s-au ales cu dosare penale, într-o acţiune pe care ministrul Varga a dorit-o ca una de reformare a instituţiilor responsabile de protejarea pădurilor.

Mai mult, ministrul Lucia Varga a declarat în 14 iunie, cu ocazia unei vizite la Cluj, că a avut o serie de discuţii cu Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, pentru a se derula o serie de controale şi în cadrul Inspectoratului de Poliţie Cluj. Controalele urmau să arate dacă poliţiştii sunt implicaţi în sistemul caracterizat ca "mafiot" de Lucia Varga.

Etichete
Comenteaza