Un comitet britanic propune menţinerea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii

Un comitet britanic propune menţinerea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii
Comitetul de Consiliere privind Migraţia din Marea Britanie recomandă menţinerea restricţiilor pentru românii şi bulgarii care vor să se angajeze în Regat, considerând că ridicarea lor ar avea un impact negativ asupra pieţei muncii, arată concluziile celui mai recent raport al forului consultativ.

"Considerăm că există un risc de creştere a fluxului de persoane de origine română sau bulgară, iar o astfel de schimbare ar putea avea consecinţe negative pe piaţa muncii din Marea Britanie", se precizează în cel mai recent raport al comitetului, dat publicităţii joi, la Londra.

Autorii documentului afirmă că ridicarea restricţiilor de angajare a românilor şi bulgarilor ar însemna o creştere a riscului amintit anterior. Totuşi, membrii comisiei admit că eventualul impact pe care l-ar avea ridicarea restricţiilor ar fi mic în comparaţie cu cel al recesiunii şi crizei şi situaţiei economice globale, însă, cu toate acestea, ar putea fi considerate "semnificative".

"La întrebarea privind existenţa unei tulburări serioase a pieţei muncii din Marea Britanie în prezent, răspunsul nostru este da. Referitor la problema menţinerii restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii, considerăm că acestea pot ajuta la contracararea apariţiei de probleme serioase pe piaţa muncii", se precizează în raport.

Autorii notează, în final, că momentul la care restricţiile vor fi ridicate nu poate fi estimat.

Într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European săptămâna trecută se arată că toate statele UE trebuie să permită accesul bulgarilor şi românilor pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul lui 2011, înaintea termenul-limită din 2013.

Deputaţii europeni solicită astfel statelor membre să îşi revizuiască regulile privind perioadele de tranziţie înaintea deschiderii accesului pe piaţa muncii şi solicită ţărilor care încă impun restricţii cetăţenilor bulgari şi români să le elimine până la sfârşitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013 prevăzut în tratatul de aderare la UE.

Pe termen lung, aceste restricţii pot avea un impact negativ asupra valorilor şi drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulaţie, non-discriminarea, solidaritatea şi egalitatea în drepturi, consideră deputaţii europeni.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, afirma atunci că speră ca mesajul Parlamentului European să ajungă la guvernele statelor membre ca argument că nu există justificare pentru menţinerea restricţiilor.

Restricţii la angajarea muncitorilor români sunt existente încă în 11 dintre 26 de state membre, printre care Marea Britanie, Austria, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda sau Spania.

Conform Tratatului de Aderare a României, până în 2014 există o perioadă de tranziţie în care fiecare stat membru trebuie să liberalizeze gradual accesul muncitorilor români pe piaţa muncii.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, declara, în urmă cu două zile, pentru MEDIAFAX, că Guvernul britanic va adopta până la sfârşitul acestui an o decizie privind restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, pe baza unui raport care va fi publicat în luna noiembrie de către comitetul de experţi independenţi.

El preciza că experţii, care formează Comitetul de Consiliere pe probleme de Migraţie, au luat deja legătura cu ambasada României şi cu cea a Bulgariei, pentru a obţine informaţii din partea ambelor state pe baza cărora să evalueze impactul potenţial al ridicării restricţiilor pe piaţa muncii, şi urmează să înainteze Guvernului britanic un punct de vedere chiar în această lună.

"Noi luăm o decizie pe baza analizei unor experţi independenţi. Există un comitet în Marea Britanie, Comitetul de consiliere pe probleme de imigraţie, format din specialişti în piaţa muncii, iar Guvernul britanic le cere acestora un punct de vedere în primul rând cu privire la impactul potenţial al ridicării restricţiilor. Mă aştept ca raportul comitetului să fie publicat chiar în această lună, pentru ca Guvernul britanic să ia o decizie până la finalul acestui an", a spus Harris.

 

Comenteaza