Un DAR de SUFLET

Un DAR de SUFLET
Domnule Irimie Popa, vă rog să ne povestiţi câteva lucruri despre evenimentul care a avut loc duminică la Cluj.

Duminică, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, a avut loc un concert de colinde românesti al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE" , condus şi instruit de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa, ansamblu cu caracter de unicat în peisajul folcloric românesc. Ansamblul, format din studenţi şi absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, a fost înfiinţat de către Ioan Bocşa în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti. Ioan Bocşa este aşa cum bine ştim un interpret vocal de excepţie al muzicii tradiţionale româneşti, fiind totodată o personalitate marcantă a cercetării etnomuzicologice.

De unde a pornit ideea şi de ce aţi ales să oferiti în dar oamenilor din Colegiul 4 tocmai un spectacol de colinde?

Ideea mi-a fost dată de un domn pe care l-am cunoscut în cadrul unei întalniri cu oamenii din Colegiul 4, unde candidez ca deputat. Se discuta despre tot felul de lipsuri materiale sau financiare, când el mi-a spus că, cel mai mult, îi lipsesc spectacolele la care mergea pe vremuri împreuna cu soţia sa. Acum, din necesitatea de a acoperi cheltuieli imediate, bugetul alocat bucuriilor legate de încântarea sufletului a fost în cazul lor redus la zero. M-am gândit atunci că, aş putea să le ofer oamenilor din colegiul meu, fie că işi permit să meargă altfel la un spectacol, fie că nu, un spectacol în dar. Ştiu că în campanie se practică uneori, din păcate, oferirea de daruri materiale. Eu cred însă că a trezi din nou spiritul nostru naţional şi a ne întoarce împreună la valorile fundamentale ale acestui popor este un dar de o cu totul alta semnificaţie decât cele cu care oamenii au fost învaţaţi până acum. Facând legatura şi cu momentul anului în care ne aflăm am hotărât ca acest spectacol să fie unul de colinde.

Care sunt impresiile dumneavoastră legate de concert?

Spectacolul în sine a fost unul de excepţie, şi peste 1000 de oameni au răspuns invitaţiei noastre, sala devenind aproape neîncăpătoare. Consider că a fost o încântare pentru sufletele noastre de români, pentru că aşa cum mie mi-a făcut o deosebită placere să ma întorc cu gândul la originile mele, tot aşa cred că au simţit mulţi dintre invitaţii mei.

 

Etichete
Comenteaza