Foto Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant… în clădirea Operei Naţionale

Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant… în clădirea Operei Naţionale
| Foto: Diana Cîmpean
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant … în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale
Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale

Clădirea Operei Naţionale din Cluj-Napoca găzduieşte şi... un restaurant. Încă din toamna lui 2017, cu acces pe la intrarea artiştilor. Proprietarul este un ecuadorian, fermecat de Cluj în anii studenţiei, în urmă cu peste trei decenii. Când fiul său a ales să studieze medicina tot în capitala Transilvaniei, Holguer Guillermo Vega şi-a luat soţia şi s-au mutat în oraşul de pe Someş. Şi-a dorit să ofere ceva înapoi oraşului care i-a făcut tinereţea frumoasă şi aşa s-a născut restaurantul Casa Vega, cu meniu spaniol şi vinuri alese.

Originar din Ecuador, Holguer Guillermo Vega a vizitat pentru prima oară Clujul în anii ’80, pe când era student la Timișoara. Atunci a avut și primul contact cu Opera Națională din Cluj-Napoca, unde și-a petrecut multe seri alături de prieteni. Pentru tânărul ecuadorian, Clujul a fost o dragoste la prima vedere transferându-se, după un an de studii, la Universitatea Tehnică, pe care a absolvit-o în 1985.

Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant … în clădirea Operei Naţionale

După mai bine de 30 de ani, destinul l-a adus pe Guillermo Vega înapoi în oraşul tinereţii, după ce fiul său, student la Facultatea de Medicină din Cluj, s-a hotărât să se stabilească aici. Paul Vega este acum medic specialist în psihiatrie la Spitalul Municipal Turda. Astfel, ieşit la pensile, seniorul Vega şi-a luat soţia şi au decis să înceapă o nouă viaţă la Cluj.

Intrarea în restaurant se face pe la intrarea actorilor

“De când am ajuns aici, mi-am dat seama că nu pot să stau acasă, să nu mai fac nimic. Așa că m-am hotărât să import în România vinurile din Rioja (Spania), cea mai prestigioasă regiune a vinului din întreaga lume, iar pentru prezentare și degustare aveam nevoie de un restaurant. Locația a fost ușor de ales, întrucât încă din studenție am avut legături strânse cu Opera Națională din Cluj-Napoca”, povestește Guillermo.

Dorinţa i s-a transformat uşor în realitate. “Când m-am întors, m-am hotărât să fac ceva prin care să răsplătesc dragostea pe care mi-a dat-o Clujul. Am vorbit cu directorul Operei Naţioanle privind deschiderea unui restaurant în incinta clădirii, unde spectatorii să poată mânca înainte de spectacole sau să bea un pahar de vin după. Directorul a fost de acord, iar în septembrie 2017 am deschis restaurantul”.

Decorul amintește de un local din ținutul toreadorilor

Casa Vega este amenajată la subsolul clădirii şi are o capacitate de circa 40 de persoane. Este locul ideal pentru o cină cu familia sau prietenii, cât și pentru aniversări și evenimente private. Bucătarii Casa Vega prepară mâncărurile după reţetele soției lui Guillermo, născocite în urma experienţelor culinare avute călătorind în diverse colţuri ale lumii.

Jambonul și uleiul de măsline folosite în bucătăria restaurantului sunt aduse din Spania. Casa Vega își servește oaspeții doar cu carne fără hormoni de creștere, pui crescuți lent în curtea micilor producătorilor locali şi fructe și legume de sezon.

Printre preparatele tradiționale spaniole, în meniul restaurantului clujean se regăsesc friptura de porc preparată la foc mic, denumită “hornado ecuadoriano”, friptura de iepure cu sos de vin, usturoi și ardei iute, paella cu carne și chorizo sau cu fructe de mare și nelipsita salată mediteraneană cu ton.

Paella cu fructe de mare

Meniul de vinuri provenite exclusiv din regiunea spaniolă Rioja - una dintre cele mai prestigioase regiuni viticole din lume - se armonizează perfect cu preparatele gătite în bucătăria Casa Vega. Vorbim despre soiuri consecrate precum Tempranillo, Garnacha sau Viura. Trebuie specificat că producția de vin din această zonă este atent controlată pentru menținerea calității.

Vin din regiunea viticolă Rioja (Spania)

Nu doar clujenii trec pragul restaurantului din clădirea Operei Naţionale din Cluj-Napoca, ci şi artişti de renume naţional şi internaţional. Printre oaspeţii Casa Vega s-au numărat actriţa Maia Morgenstern, soprana Angela Gheorghiu, dar şi regretatul taragotist Dumitru Fărcaș. Nu în ultimul rând, actorii şi artiştii instituţiei de cultură sunt clienţi fideli.

Un ecuadorian îndrăgostit de Cluj a deschis un restaurant…în clădirea Operei Naţionale

Guillermo Vega își dedică o mare parte din timp restaurantului, despre care spune că este ca o a doua casă. Nu este surprinzător faptul că între ecuadorian şi clienţi se leagă chiar şi strânse prietenii.

Restaurantul Casa Vega este deschis de luni până vineri, în intervalele orare 10:00 - 16:00 şi 18:00 - 22:00, sâmbăta între 18:00 - 22:00, iar duminica este închis. 

Comenteaza