Un fost deţinut de la Gherla şi-a expus picturile la Fabrica de Pensule

Un fost deţinut de la Gherla şi-a expus picturile la Fabrica de Pensule
Alexandru Hărănguş, un fost deţinut care şi-a descoperit talentul pentru pictură în timpul celor 11 ani petrecuţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, s-a întâlnit ieri cu 10 persoane private de libertate la un eveniment cultural organizat la Fabrica de Pensule.

Cinci picturi ale fostului deţinut au fost expuse la Fabrica de Pensule, între lucrări aflându-se şi deja mediatizata lucrare, „Identităţi paralele", care reprezintă un om decapitat, în scaun cu rotile, totul în tonuri închise. În locul capului, Hărănguş i-a fixat o oglindă, care reflectă chipul privitorului.

Alexandru Hărănguş a învăţat să picteze în Penitenciarul Gherla, unde a ispăşit o pedeapsă de 10 ani de închisoare, pentru tâlhărie. În această perioadă a participat cu lucrări la expoziţii internaţionale, picturile sale fiind apreciate cu numeroase premii. A fost pus în libertate în anul 2010, iar de atunci, aşa cum a declarat, din cauza lipsurilor şi a nevoii de a se întreţine, a pictat foarte puţin.

„A fost practic imposibil să găsesc un loc de muncă stabil", a mărturisit Hărănguş, cu puţin timp în urmă, fiind prezent la o dezbatere organizată de mai multe instituţii şi asociaţii pe tema reinserţiei sociale a foştilor deţinuţi. "Când era vorba de cazier, deja mă obişnuisem, îmi cereau numărul de telefon, că mă contactează ei... Chiar am lucrat la cineva o perioadă, nu am spus că am fost condamnat, a aflat după trei-patru luni şi n-a mai vrut să mă accepte. I-am spus că sunt acelaşi om, l-am întrebat „de unde ştii că dacă am fost condamnat mă voi ocupa de prostii?". A trebuit să plec. M-am dus şi la ţară să muncesc, deşi sunt orăşean. Aş munci orice. Foarte greu se poate trăi din munca ocazională. E greu şi din punct de vedere psihic, pentru că nu ai garanţia zilei de mâine, ce mănânc, poate îmi trebuie o cămaşă, un pantof. Incertitudinea asta e un factor psihologic care în timp te dărâmă. E greu să nu comiţi infracţiuni în aceste condiţii. Te gândeşti: ce fac, mor de foame, mor de frig?", s-a confesat Hărănguş. Dezbaterea publică s-a desfăşurat ieri sub numele "Critica unei lucrări fictive", la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, evenimentul fiind organizat de Fundaţia AltArt, cu scopul de a aborda teme ale dezvoltării sociale şi urbane.

"Participarea artistului la eveniment reprezintă un prim succes al seminarului regional organizat la Cluj-Napoca în luna septembrie, de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu tema „Bune practici privind incluziunea socială a foştilor deţinuţi, în cadrul proiectului POSDRU „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate", proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 şi care a facilitat întâlnirea dintre Hărănguş şi reprezentanţii Fundaţiei AltArt", au transmis reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla.

 

Comenteaza