Un fost ministru clujean şi-a publicat o nouă carte

Un fost ministru clujean şi-a publicat o nouă carte
Un fost ministru al Educaţiei, laureat al premiului Herder, care a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp şi postul de ministru de Externe, şi-a lansat recent o nouă carte ce prezintă cititorului panorama filosofiei contemporane.

Fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai, politologul Andrei Marga, şi-a lansat în librăriile din toată ţara volumul "Introducere în filosofia contemporană", în care autorul oferă o amplă sinteză pe tema filosofiei recente, acoperind astfel un gol din domeniu.

Vioneri, 3 octombrie, cu prilejul apariţiei volumului, acesta va organiza o întâlnire pe tema "Ce rost are filosofia azi", la librăria "Mihai Sadoveanu" din Bucureşti. La eveniment va participa, pe lângă autor, Adrian-Paul Iliescu, de la Universitatea Bucureşti şi Adina Kenereş, reprezentantul editurii care i-a publicat volumul.

Una dintre noutățile pe care sinteza lui Marga o aduce este examinarea nu numai a filosofiilor, ci și a teologiilor majore, în conexiunile lor cu științele. Autorul privește științele, filosofia, teologia în interacțiune în spiritualitatea vremii noastre. O altă noutate a volumului "Introducere în filosofia contemporană" este monografierea filosofiei contemporane, de la începuturi la cele mai recente manifestări ale acesteia, Nu în ultimul rând, cursul filosofiei contemporaneității este văzut ca un efort de luare sub control a complexității crescânde, prin raționalizări concepute în forme variate.

Cartea abordează, în prima ei parte, premisele filosofiei și teologiei contemporane, astfel că operele lui Schleiermacher, Auguste Comte, de Biran, Kierkegaard, Feuerbach, Bolzano, David Strauss, John Stuart Mill, Nietzsche, Charles Peirce sunt analizate cuprinzător, ca sursă pentru inițiative de gândire ulterioare.

În partea a doua a lucrării se prezintă curentele și filosofiile care au marcat secolul al XX-lea. Este vorba de filosofia vieții, fenomenologia, pragmatismul american, variantele marxismului, filosofia analitică, existențialismul, perspectivismul, teoria critică, raționalismul critic, hermeneutica filosofică, raționalismul metodic, abordarea istorică a științei, structuralismul, relativismul pragmatic, teologiile lui Ritschl, von Harnack, Barth, Bultmann, de Lubac și alte curente și doctrine.

Carteal lui Marga aduce la zi prezentarea filosofiei și teologiei pe baza unei documentări vaste și la sursă. Sunt examinate în volum, de asemenea, sinteza lui von Wright, pragmatismul transcendental al lui Apel, filosofia axată pe comunicare a lui Habermas, restabilirea metafizicii de către Dieter Henrich, neocontractualismul lui John Rawls, estetismul lui Sloterdijk, filosofia axată pe istoria filosofiei a lui Leo Strauss, pragmatica istoristă a lui Robert Brandom, controversa internațională privind societatea liberală, dezbaterea privind constantele admise în teoriile științifice, teologia orientată istoric a lui Hans Küng, teologia orientată sistematic a lui Joseph Ratzinger.

Volumul de 656 de pagini, intitulat "Introducere în filosofia contemporană", a fost publicat în acest an la Bucureşti, la editura Compania.

Comenteaza