Un grup de elevi olandezi vine în fiecare vară la Cluj ca să renoveze şcolile din apropierea Dejului GALERIE FOTO/VIDEO

Un grup de elevi olandezi vine în fiecare vară la Cluj ca să renoveze şcolile din apropierea Dejului GALERIE FOTO/VIDEO
Aproape 50 de tineri olandezi, încă la şcoală, îşi pierd în fiecare vară câte două săptămâni din vacanţă pentru a veni în România. Aceştia renovează şcolile şi grădiniţele din localităţile situate în apropierea Dejului.

În ultimii nouă ani, grupul "Junyor" a dat o mână de ajutor şcolilor, care au avut nevoie de reparaţii. În acest an, olandezii, care au venit în România în 22 iulie, s-au instalat la şcoala din satul Batin, din comuna Unguraş. Nu a contat că a fost vorba de zugrăvit, pus faianţă sau vopsit: tinerii au muncit umăr la umăr şi au reuşit să renoveze aproape în întregime şcoala din sat. În toamnă, elevii vor începe noul an şcolar cu bănci noi, clase curate şi grupuri sociale renovate.

Tinerii olandezi se simt în România ca şi acasă. "Atât cât putem, venim aici să ajutăm, să renovăm şcoala. Ceea ce ne place foarte mult este faptul că, în timp ce lucrăm, oamenii vin aici şi ne arată iubirea lor. Ne dau miere, lapte, ne invită în casele lor, ne fac plăcintă şi alte astfel de lucruri", a povestit unul dintre olandezi.

"Lucrările s-au desfăşurat în interiorul şcolii. Sunt lucrări de renovare şi de reabilitare a mobilierului şcolar pentru ca să ofere tinerilor din satul Batin condiţii bune la începerea noului an şcolar", a spus Claudiu Chira, unul dintre organizatorii acestor acţiuni.

În puţinele ore libere, olandezii au avut ocazia să viziteze câteva dintre obiectivele turistice ale Dejului, printre care şi Parcul Balnear Toroc.

Grupul "Junyor" este alcătuit din 48 de persoane, dintre care 35 sunt elevi. Aceştia vin în fiecare vară în România din bani proprii şi desfăşoară activităţi de voluntariat. În 4 august, olandezii se vor întoarce în Ţara Lalelelor.

Comenteaza