Un kebab de prost gust în zona zero a Clujului

Un kebab de prost gust în zona zero a Clujului
Reclama luminoasă în formă de kebab de la fast-foodul Babylon din Piaţa Unirii îi “îngreţoşează” pe clujeni.
Proprietarul şaormăriei a montat reclama pe clădirea din Piaţa Unirii nr.16 fără aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Clujenii spun că kebabul luminos nu se potriveşte cu centrul istoric al Clujului. Arhitectul Adrian Borda consideră că “este un nou nivel de mizerie”. Patronul firmei susţine că nu are nevoie de aviz de la Comisia Monumentelor şi că a montat un lucru frumos.

Deşi funcţionează de peste jumătate de an, fast-foodul Babylon a fost decorat recent cu un kebab uriaş din plastic, agăţat de clădire, deasupra intrării. Datorită cromaticii şi a faptului că seara este luminat, “carnea” îţi sare în ochi de la distanţă. “Este în total contrast cu alte firme din zonă şi cu clădirile istorice. Aşa ceva nu are ce căuta într-un centru istoric din Transilvania. Este un simbol al balcanismelor, al turcismelor”, spune clujeanul Andrei Gomboş. Un alt trecător este mai dur: “mi se face rău numai când îl văd. Poate că aş fi mâncat acolo, dar tocmai din cauza reclamei greţoase nu mai îmi vine să mă apropiu”.

Arhitectul Adrian Borda, membru în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, susţine că a primit mai multe reclamaţii cu privire la kebabul din Piaţa Unirii şi că respectiva reclamă luminoasă nu are aviz de la comisie. “Aşa ceva nu aş aviza nici cu pistolul la tâmplă pentru că e inacceptabil! Este un nou nivel de mizerie în centrul Clujului. Corpul de control al primăriei trebuie să facă ordine”, a declarat Borda pentru ZIUA de CLUJ.

Pe de altă parte, patronul societăţii Bia Impex, sub sigla căreia funcţionează şaormăria, Salci Fuat, consideră că a montat “un lucru frumos” şi că nu are pe cine deranja. “Pentru scrisul Babylon de pe clădire am aviz de la Monumente, dar pentru kebabul luminos nu, pentru că este prins de vitrină, nu de clădire. Şi pe mine mă deranjează ce rămâne pe peretele clădirii de la afişe publicitare şi faptul că sunt două telefoane publice, unul de fiecare parte a uşilor de la fast-food. Cui îi trebuie două telefoane?”, se întreabă Salci Fuat.

Inspectorii municipalităţii au fost în control ieri, la fast-foodul Babylon, în urma sesizărilor primite de la cetăţeni. “Societatea deţine Autorizaţia de construire nr. 933/2010, având ca obiectiv schimbare de funcţiune, amenajare fast-food şi amplasare firmă luminoasă. Administratorul societăţii a fost invitat să prezinte documentaţia tehnică ce a stat la baza eliberării autorizaţiei, urmând ca după studierea acesteia să se ia măsuri în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare”, se arată în răspunsul Biroului mass-media al primăriei.

De asemenea, inspectorii forului local au constatat lipsa Acordului de funcţionare pentru terasa amplasată pe trotuar în faţa fast-foodului. “Prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei s-a dispus intrarea în legalitate în termen de 48 de ore”, a precizat sursa citată.

Comenteaza