Un milion şi jumătate de euro pentru prototipuri de roboţi construiţi la Cluj

Un milion şi jumătate de euro pentru prototipuri de roboţi construiţi la Cluj
Un milion şi jumătate de euro pentru construcţia şi folosirea la Cluj de roboţi terapeutici. Banii ar putea fi primiţi de cercetătorii de la Institutul de Psihologie din Cluj, care au scris deja proiectul şi îl vor depune săptămâna viitoare la CNCSIS. Cu aceşti bani ar putea fi construiţi roboţi care să ajute persoanele care au suferit accidente de circulaţie sau accidente vascular-cerebrale să se refacă.

Echipa numără zece persoane de la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai", şase specialişti în informatică de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB şi opt cercetători din Belgia. "Noutatea este că roboţii vor putea fi luaţi acasă pentr ureabilitarea psihologică sau fizică a celor afectaţi", spune coordonatorul proiectului, Alina Rusu. Proiectul cuprinde construirea şi testarea unor roboţi cum sunt cei folosiţi la terapia copiilor diagnosticaţi cu autism, dar şi a unui braţ robotic, ce va fi folosit pentru reabilitarea coordonării motorii după accidente de circulaţie. "Sunt prototipuri, iar braţul robotic va putea fi folosit şi în terapia cu realitate virtuală", spune Rusu, cu referire la un cub holografic folosit deja de aproape un an de Facultatea de Psihologie.

Proiectul va fi depus pentru finanţare săptămâna viitoare la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS), instituţie care finanţează cercetarea ştiinţifică în universităţile din ţară.

Comenteaza