Un mort la Cluj, din cauza gripei

Un mort la Cluj, din cauza gripei
Un bărbat de 61 de ani din Cluj a murit din cauza unei infecţii respiratorii acute severe.

„În săptămâna 14-20.01.2013 s-a înregistrat debutul sezonului gripal în România, confirmandu-se cu laboratorul un număr de 12 cazuri cu gripă, din totalul de 50 probe testate (24%)", anunță Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, citat de evz.ro.

 

În acest sezon gripal, patru români au murit din cauza infecțiilor respiratorii severe, doi fiind confirmați cu gripă A/H1N1. Două decese au fost înregistrate în ultima săptămână.

DSP Cluj a comunicat în 19 ianuarie un deces la caz de SARI (infecție respiratorie acută severă). Este vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani, din județul Cluj, la care nu au fost menționate condiții medicale preexistente. "A fost confirmat cu gripa tip A, subtip H1 pdm09 și nu era vaccinat antigripal", arată DSP. Și DSP Iasi a comunicat pe data de 22/01/2013, un deces la caz de SARI. Este vorba despre un copil în vârstă de 4 ani, din Județul Vaslui, la care a fost menționat, ca factor de risc, hipotrofia ponderala; Testele au fost negative pentru virusuri gripale de tip A și B, iar copilul nu a fost vaccinat antigripal.

 

Primul deces la caz de SARI în ultima parte a anului trecut la un adult din Județul Buzău, în vârsta de 37 ani, obez, la care a fost detectat coronavirus 229 E.

DSPJ Bistrița-Năsăud a comunicat pe data de 11/01/2013, un deces la o femeie in varsta de 55 de ani, din Jud.Bistrita-Nasaud, avand conditii medicale preexistente: obezitate, astm bronsic. În acest caz a fost confirmata cu gripa tip A, subtip H1 pdm09. Persoana fusese vaccinata antigripal pe data de 03/12/2012, cu 26 de zile inainte de debut.

„În concluzie, pana la data intocmirii prezentei informari, in cadrul supravegherii infectiilor respiratorii acute severe au fost inregistrate 4 decese, din care 2 confirmate cu gripa tip A, subtip H1 pdm09. Dintre cele doua cazuri confirmate, doar pentru unul au fost mentionate conditii medicale preexistente si fusese vaccinat antigripal", mai arată oficialii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Activitate gripala este sporadica (s-au inregistrat doar cazuri izolate), de intensitate joasa, morbiditatea (numărul de îmbolnăviri) prin infectii respiratorii acute incadrandu-se in intervalul asteptat in aceasta saptamana.

15 cazuri de gripă confirmate în laborator

Cazurile de gripa evoluează atât în formă medie cât și severă, preponderent la persoane neprotejate cu vaccin gripal,

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii, gripei si SARI si
pana la data de 20.01.2013 inclusiv, au fost confirmate cu gripa 15 cazuri:
- 11 virusuri gripale tip A, din care:
6 subtip H1 pdm09 (3 ILI si 3 SARI) si
5 subtip H3 (3 ILI si 2 SARI)
- 4 virusuri gripale tip B (3 ILI si 1 SARI)

Caracterizarea primelor tulpini indica faptul ca acestea corespund celor din vaccin si sunt sensibile la antiviralele in uz.

Până la data de 20.01.2013 au fost vaccinate antigripal 673.620 persoane din grupe la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

 

Etichete
Comenteaza