Un nou val de caniculă în Italia, Spania, Grecia și Portugalia. Temperaturi de până la 50 de grade Celsius

Un nou val de caniculă în Italia, Spania, Grecia și Portugalia. Temperaturi de până la 50 de grade Celsius

Pompierii italieni au continuat miercuri să lupte cu incendiile din Sicilia, în timp ce temperatura din sudul Italiei a ajuns la aproape 50 de grade Celsius, probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe continentul European, scrie Euronews.

Serviciul de informare meteorologică din din regiune a raportat că temperatura a ajuns la 48,8 grade Celsius miercuri după-amiază. Agenția a precizat, pe pagina sa de Facebook, că este cea mai ridicată temperatură înregistrată de când face astfel de raportări. Poate fi, de asemenea, un record european, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe continentul european este de 48 de grade Celsius în 1977 în Atena. 


Pompierii se luptă cu flăcările în Sardinia, Sicilia și Calabria de săptămâni întregi.  Madonie, o zonă muntoasă din apropierea capitalei siciliene Palermo, este asediată de câteva zile de flăcările alimentate de vânt şi de caniculă care distrug culturi, locuinţe şi structuri industriale. Guvernatorul din Sicilia, Nello Musumeci, a solicitat declararea stării de urgenţă naţională pentru Madoni. În Calabria, flăcările afectează în principal teritoriul Parcului Naţional Aspromonte, înscris de UNESCO pe lista geoparcurilor.

Spania și Portugalia se pregătesc pentru incendii

Între timp, Spania și Portugalia se pregătesc de un val de caniculă care a făcut deja ravagii în sud-estul Europei, în special în Grecia, și se îndreaptă acum spre Peninsula Iberică.

Un val de caniculă alimentat de aerul fierbinte din Africa de Nord a înghițit părți mari ale regiunii mediteraneene în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria. În Grecia, incendiile uriașe au devastat pădurile timp de o săptămână, distrugând casele și forțând evacuările.

Premierul Portugaliei a avertizat că vremea caniculară crește riscul de incendii de vegetație cu care țara s-a mai confruntat, doar în 2017 peste 100 de oameni fiind uciși. Agenția de meteorologie din Spania a anunțat că temperaturile vor depăși 44 de grade Celsius în unele zone, până luni.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza