Un om şi un câine împart 6 lei la doi

Un om şi un câine împart 6 lei la doi
Apărătorii drepturilor omului susţin că hrana unui deţinut costă de trei ori mai puţin decât cea a unui câine comunitar. La Cluj, tainurile zilnice sunt egale.

Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO) a realizat o cercetare din care rezultă că statul român ar plăti mai mult pentru mâncarea unui câine aflat în adăpost decât pentru cea a unei persoane private de libertate. Cifrele pentru Cluj arată însă că un deţinut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla şi un câine de la adăpostul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) mănâncă zilnic de 3 lei. Un dolar.
"10 lei sunt cheltuiţi în fiecare zi pentru mâncarea unui singur câine aflat într-un adăpost al statului. Banii provin de la contribuabili.

Valoarea zilnică a hranei alocate pentru o persoană aflată în custodia unui penitenciar din România este de 3 lei, adică de trei ori mai mică", precizează GRADO. Reprezentanţii adăpostului de câini fără stăpân aflat în gestiunea RADP spun însă că hrănirea animalelor costă 3 lei pe zi de cap. "Nu ştiu ce fel de hrană s-a calculat atunci când s-a făcut studiul. Noi îi hrănim, într-adevăr, cu mâncare uscată care nu e în topul gamei, dar respectă concentraţia de proteină necesară. Se calculează în felul următor: în funcţie de câte kilograme are câinele, primeşte o anumită cantitate de boabe. La un căţel de 20 de kilograme, cantitatea de mâncare este 340 de grame", a explicat doctorul veterinar Cristian Pop, de la adăpostul RADP.

În medie, hrana unui deţinut de la Gherla costă 3,52 lei pe zi, trei mese. Iniţiatorii cercetării de la GRADO au arătat că, printr-un ordin al ministrului Justiţiei, s-au stabilit, în urma consultării unor specialişti în nutriţie, bareme calorice ale normelor de hrană pentru persoanele private de libertate. Astfel, pentru un deţinut, norma de hrană este de 2.855 calorii/zi, iar din bugetul pe anul 2011 al ANP rezultă că suma de 3,52 lei poate să acopere necesităţile de hrană. Cuantumul sumei creşte cu 1-2 lei atunci când vine vorba despre bolnavi sau femei gravide. Bolnavii cronici primesc mâncare de 4,06 lei, la fel ca şi o femeie gravidă în lunile 1-4, în timp ce una cu sarcină avansată (lunile 5-9) are asiguraţi 5,5 lei pe zi. Bolnavii de TBC şi cei distrofici mănâncă de 5,93, respectiv 5,76 lei. Potrivit informaţiilor oferite de Georgiana Gherman, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), acei deţinuţi care optează pentru muncă fizică sunt "recompensaţi" cu câte 1,36 de lei pe zi de muncă. GRADO mai arată însă în studiul făcut public faptul că parte din tainul zilnic al deţinuţilor este împărţit angajaţilor penitenciarelor care au, pe lângă veniturile salariale, şi normă de hrană.

"Cei peste 12.000 de angajaţi primesc zilnic 24 de lei fiecare pentru cele opt ore de muncă prestată. Teoretic, aceste practici contravin legii. Conform reglementărilor legislative, orice angajat primeşte tichete de masă pentru fiecare zi lucrătoare, mai puţin cei cărora angajatorul le asigură hrana. Un tichet de masă valorează 9 lei, ceea ce înseamnă că la opt ore de muncă angajatorul acordă fiecărui angajat suma de 9 lei. În schimb, angajaţii penitenciarelor primesc cu aproape de trei ori mai mulţi bani pentru hrana zilnică. Banii provin din bugetul de stat", se mai arată în cercetarea GRADO.

 

 

Comenteaza