Un paraşutist rus dă de pământ cu războiul lui Putin: "Totul este o minciună! Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice"

Un paraşutist rus dă de pământ cu războiul lui Putin: "Totul este o minciună! Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice"
| Foto: Facebook

Un paraşutist rus, primul militar din armata lui Putin în activitate care a criticat public invazia din Ucraina şi a părăsit ţara, condamnă războiul ţării sale în Ucraina.

Parașutistul rus Pavel Filatyev revine cu noi mărturii după ce, în urmă cu două săptămâni,s-a pronunţat împotriva conflictului din Ucraina într-o mărturie de 141 de pagini postată pe pagina sa de socializare VKontakte, apoi a fugit din Rusia.

El a declarat pentru CNN că colegii săi de trupă sunt obosiţi, înfometaţi şi dezamăgiţi şi că efortul de război al Kremlinului "distruge vieţi paşnice".
 
"Am înţeles că am fost târâţi într-un conflict grav în care pur şi simplu distrugem oraşe şi nu eliberăm pe nimeni", a declarat Filatyev. 
 
"Mulţi au înţeles că nu vedem motivul pe care guvernul nostru încearcă să ni-l explice. Că totul este o minciună", a spus el. "Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice. Acest fapt ne-a influenţat enorm moralul. Acel sentiment că nu facem nimic bun". CNN nu a dezvăluit locaţia interviului pentru securitatea persoanei intervievate.
 
În vârstă de 33 de ani, el  declarat că "corupţia" şi represiunea sunt răspândite în ţara sa natală iar unitatea sa - care a avut sediul în Crimeea şi a fost trimisă în Ucraina, intrând în Herson la începutul conflictului - a fost prost echipată şi a primit puţine explicaţii pentru invazia Rusiei, scrie News.ro.
 
Potrivit lui Filatyev, soldaţii şi comandanţii lor nu ştiau ce se aştepta de la ei să facă în Ucraina. El a adăugat că, după ce au ajuns în Herson şi s-au confruntat cu rezistenţă din partea localnicilor care nu doreau să fie "eliberaţi", au devenit curând dezamăgiţi de raţionamentul guvernului pentru invazia sa.

Paraşutistul a servit în regimentul 56 de asalt aerian al Rusiei şi a fost, de asemenea, implicat în eforturile de capturare a oraşului  Mykolaiv fiind evacuat de pe front din cauza unei răni.

El a declarat că armata rusă a dus lipsă de echipamente de bază, precum şi de drone şi alte tipuri de avioane fără pilot în perioada în care a fost pe front. "Cazărmile noastre sunt vechi de aproximativ 100 de ani şi nu sunt capabile să găzduiască toţi militarii noştri... toate armele noastre sunt de pe vremea Afganistanului", a spus el.
 
"Văd ce se întâmplă cu ţara mea şi sunt îngrozit. Totul este distrus, corupt", a declarat el. 

Filatyev a fugit din Rusia după ce a realizat câteva interviuri iniţiale pentru presă şi a sugerat că Kremlinul s-ar putea răzbuna pentru poziţia sa publică.
 
"Fie voi fi băgat în închisoare... fie mă vor reduce la tăcere, eliminându-mă. Au fost multe cazuri de acest gen în trecut. Nu văd nicio altă cale de ieşire. Dacă se va întâmpla, se va întâmpla", a completat el. 

Comenteaza