Un PELICAN a apărut pe un lac din apropierea Clujului FOTO/VIDEO

Un PELICAN a apărut pe un lac din apropierea Clujului FOTO/VIDEO
O pasăre care trăieşte, pe timp de vară, în Delta Dunării este oaspetele de seamă al unui lac din judeţ. Cum cred specialiştii că a ajuns la Cluj.

Apariţie neaşteptată, pe lacul Câmpeneşti, din apropierea Clujului. Un pelican se află de ceva vreme acolo şi s-a împrietenit cu pescarii. "Este aici de circa trei săptămâni, i-am dat să mănânce din palmă", spune Vlad, unul dintre pescari.

Specialiştii spun că pelicanii sosesc în România între martie și mai, apoi pleacă în septembrie-octombrie spre Delta Nilului, regiunea Golfului Persic sau coastele Asiei.

În decursul anului 2016, numărul total înregistrat al pelicanilor din România (ambele specii) este de peste 20.000 de exemplare, relevă numărătoarea sincron organizată de Societatea Ornitologică Română în luna mai a anului 2016. Acțiunea de evaluare a efectivelor de pelicani efectuată de SOR a făcut parte din primul Recensământ Internațional al Pelicanilor în Europa de Sud Est, acțiune organizată de Society for the Protection of Prespa (SPP) și Hellenic Ornithological Society (HOS), partenerul Birdlife din Grecia. Numărătoarea pelicanilor a avut loc simultan în Balcani în Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România, pe parcursul a trei zile - 6-7-8 mai.

Am discutat despre pelicanul din judeţul Cluj cu Veres Judith, biolog, membru al Societăţii Ornitologice Române. Aceasta a explicat că pelicanul nu are ce să caute la Câmpeneşti, în condiţiile în care vine iarna, iar această pasăre este migratoare, şi că va încerca să o transporte în Delta Dunării.

"Pelicanii au rute de migraţie bine definite, dar mai sunt situaţii când se rătăcesc. În urmă cu câţiva ani, un pelican a ajuns în centrul Budapestei, pe Dunăre, şi a creat o stare de entuziasm pentru cei de acolo. În acest caz, presupunem că pelicanul a fost crescut ilegal de cineva şi eliberat. Este o pasăre blândă, juvenilă, care s-a născut probabil anul acesta, şi ne facem griji pentru ea. Deşi poate să se hrănească singură, ia mâncarea din mâna omului şi nu este un lucru bun pentru ea, întrucât nu toţi oamenii sunt bine intenţionaţi. Vom încerca să venim zilele următoare şi să o prindem, deocamdată nu am studiat care este cea mai bună metodă, probabil cu o plasă; este într-o stare fizică foarte bună şi ne dorim să nu îi provocăm răni. Apoi o vom transporta pe lacul Razelm Sinoe; acolo, dacă se alătură unui stol, sperăm să aibă şansa unei vieţi normale. Trebuie să ne grăbim, pentru că suntem la limită şi pelicanii vor migra spre sud. La Câmpeneşti nu are ce să caute pe timp de iarnă", a spus Veres Judith.

Până când va fi dusă în Delta Dunării, pelicanul mai poate fi admirat pe lacul Câmpeneşti.

 

Etichete
Comenteaza