Un polițist prezent la căutările criminalului Emil Gânj: ”Ne-am obișnuit să tolerăm incompetența unor șefi, să închidem ochii la abuzuri sau neglijență”
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Iul 2025, 09:02
- Eveniment
- Ascultă știrea

Sindicatul Europol a atras atenția asupra faptului că angajaților Poliției Române care au fost în teren la căutările criminalului Emil Gânj nu li s-a pus la dispoziție mâncare sau apă potabilă, spunânduli-se pur și simplu să se „descurce” în teren.
Referitor la reacția Poliției Române față de sprijinul oferit de Sindicatul Europol polițiștilor care îl caută pe fugarul Gânj Emil: “Într-un stat normal, care respectă cu adevărat munca și demnitatea polițistului, nu s-ar fi ajuns în situația în care un sindicat să asigure mâncarea colegilor implicați în activitatea de căutare realizate deja de 15 zile. Într-un sistem funcțional, prima preocupare a instituției ar fi fost protejarea oamenilor din teren – nu crearea artificială a unei imagini publice care oricum nu corespunde cu realitatea.
Trăim într-un sistem în care se invocă deseori jurământul, onoarea și respectul, dar se uită complet de realitatea concretă din teren: lipsa resurselor, improvizațiile constante și indiferența față de nevoile elementare ale celor care duc greul. A semnala neajunsurile sistemului nu reprezintă un atac la adresa instituției, ci un apel firesc la normalitate și decență. Știți de ce s-a ajuns aici? Pentru că noi, cei care muncim efectiv în operativ, am acceptat prea des compromisuri. Ne-am obișnuit să tolerăm incompetența unor șefi, să închidem ochii la abuzuri sau neglijență, în loc să-i confruntăm cu rapoarte, plângeri la Parchet, sesizări la Control Intern sau acțiuni în instanță.
De prea multe ori ne-am mulțumit cu „merge și așa” – fie din loialitate față de uniformă, fie din teamă de repercusiuni. Dar atâta timp cât vom continua să tăcem și să ne sacrificăm demnitatea pentru un sistem care nu ne respectă, nimic nu se va schimba. Nu imaginea publică a unei instituții trebuie protejată cu orice preț, ci integritatea și condițiile de muncă ale celor care o servesc zi de zi, cu adevărat. Vom fi alături de colegii noștri de fiecare când vor avea nevoie, chiar dacă în cazul de față au avut nevoie de hrană, apă și cafea.” Autor: un polițist care a fost prezent la căutări în fiecare zi dintre cele 15 care deja au trecut de la momentul crimei, a transmis pe Facebook Sindicatul Europol.
Amintim că Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a reacţionat, marţi, la postarea sindicatului Europol de pe o reţea de socializare, în care sunt criticate condiţiile dificile în care poliţiştii desfăşoară căutările fugarului Emil Gânj, acuzat de omor.
"Poliţiştii care participă la aceste misiuni complexe acţionează cu profesionalism, devotament şi în deplin respect faţă de jurământul depus, chiar şi în condiţii de efort fizic extrem. Aceştia sunt mobilizaţi din diferite structuri, într-un efort comun coordonat, având ca obiectiv principal siguranţa comunităţii şi capturarea unui individ periculos.
De la demararea operaţiunilor, au fost dispuse măsuri concrete pentru asigurarea hranei, apei potabile şi sprijinului logistic necesar colegilor din teren, în acest sens, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, alături de organizaţiile profesionale şi sindicale punând la dispoziţia efectivelor hrană, apă şi un spaţiu destinat servirii acestora, în Miheşu de Câmpie. Situaţiile punctuale apărute în zone greu accesibile sunt tratate operativ, astfel încât să nu fie afectată desfăşurarea activităţilor sau starea de bine a personalului angrenat.
În acelaşi timp, subliniem că structurile angrenate în activităţile de căutare beneficiază de suport tehnic - inclusiv mijloace aeriene şi echipamente specifice, folosite acolo unde situaţia operativă o impune. Intervenţiile sunt dinamice şi presupun adaptare permanentă în funcţie de teren, informaţiile primite şi evoluţia cazului", a transmis IPJ Mureş.